Afbeelding
Foto: Eigen foto

Stefan Meekers geeft oorlogsgraven een gezicht

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Annelies Kalisvaart)

ZWOLLE - In zijn jeugd vertelde de opa van Stefan Meekers niet veel over de oorlog. Juist daardoor werd zijn nieuwsgierigheid gewekt voor alle oorlogsgraven die er zijn. Hij is erg gemotiveerd om te achterhalen welke verhalen er achter een graf zitten.

Samen met Paul Harmens, medewerker collecties bij Collectie Overijssel (voorheen HCO, red.) geeft Stefan de graven een gezicht. Ze zoeken foto’s bij de graven en door in de archieven te duiken, achterhalen ze het verhaal. Dit verhaal wil Stefan graag delen met mensen die hierin ook zijn geïnteresseerd. Vorig jaar is hij begonnen met een lichtjestocht op kerstavond op begraafplaats Kranenburg en Bergklooster. Op de oorlogsgraven staan dan de kaarsjes die Stefan en een groep vrijwilligers ‘s morgens al aansteken. De kaarsjes blijven twee dagen branden en vormen een indrukwekkende haag. Bij de graven waarvan hij het verhaal en de foto heeft achterhaald, staat een bordje met deze informatie. Als er mensen zijn die het interessant vinden en komen is de tocht voor hem geslaagd. Hij wil graag het verhaal delen. Op de andere begraafplaatsen in Zwolle waar ook oorlogsslachtoffers liggen, wordt ook een kaarsje gebrand. Het kan volgens Stefan niet zo zijn dat die worden vergeten. 

Slager

Al lopend over het kerkhof komt bij Stefan het ene na het andere verhaal naar boven. Zo staat hij stil bij het graf van een jongetje van twee jaar die in de Assendorperstraat net voor de bevrijding door een mortier is omgekomen. De slager, die net met de overbuurvrouw sprak, is hierbij ook omgekomen en ligt er ook. Verderop ligt het graf van een mevrouw die twee dagen voor de bevrijding bij de Broerenkerk is doodgeschoten toen er een Duitser langsliep. Verder langs de route loopt hij langs het graf van een man die op 14 april, een paar uur voor de bevrijding van Zwolle, is omgekomen door een mortiergranaat bij de Wipstrikkerallee/Huygenstraat. Stefan heeft nog foto’s van de begrafenis waarbij de begraafplaats nog helemaal kaal was. Die heeft hij uit het archief. 

Represaille

Het meest indrukwekkend vindt hij het verhaal van de zeven jongens die tijdens de oorlog bij HTC werden gefusilleerd. In die tijd zat bij de Holtenbroekse Tuinders Combinatie aan de Brinkhoekweg de Duitse schietbaan. De jongens werden als represaille voor het opblazen van een klein stukje spoorweg tussen Meppel en Zwolle omgebracht. De Duitsers hadden aangekondigd dat ze dit niet straffeloos over zich lieten heenkomen. De jongens liggen op een rij begraven. Er zijn onder meer twee broers bij. Via een kleinzoon heeft Stefan de foto’s gekregen en hebben de graven een gezicht gekregen. De oom van één van de jongens maakt ieder jaar geld over om een kaarsje op zijn graf te branden.

Canada

Het zijn niet alleen de oorlogsslachtoffers uit Zwolle waarom Stefan zich bekommert. Ook bij de graven van de oorlogsslachtoffers uit Canada en Engeland worden kaarsjes gebrand. Zij hebben geen familie met wie ze samen kerst kunnen vieren. “Dan nemen we hen toch ook onder onze hoede”, aldus Stefan, “en zorgen we dat er een kaarsje voor ze brandt.” Het initiatief spreekt veel Zwollenaren aan, maar ook mensen van buiten de stad. Dit jaar zijn er zevenhonderd tot negenhonderd kaarsjes en diverse bloemstukken gedoneerd. Ook zijn er een aantal bedrijven die een donatie doen. Als tegenprestatie kan Stefan ze een rondleiding geven over het kerkhof en de verhalen vertellen. 

Waardering

Stefan haalt de voldoening uit dat veel nabestaanden het heel interessant vinden wat hij vindt. “Dit wordt heel erg gewaardeerd. Het leeft onder de mensen. Ik merk dat mensen nieuwsgierig zijn naar het verhaal van hun opa’s en oma’s.” Belangstellenden kunnen zijn verhalen lezen op zijn website of op zijn Facebookpagina. Stefan wil graag dat er een bewegwijzering komt bij de ingang van begraafplaats Kranenburg. Er zijn diverse bewegwijzeringsbordjes maar niet naar de oorlogsgraven. Hij heeft dit al vaak aangekaart maar dit is nog niet gerealiseerd.
Wie meer wil weten of ook een kaarsje of bloemetje wil doneren, kijkt op de site www.oorlogsbegraafplaatsen.nl. Iedereen is welkom om op 24 december vanaf 16.00 uur begraafplaats Kranenborg te bezoeken en langs de verlichte oorlogsgraven te lopen. Stefan kan nog donaties voor de kaarsjes gebruiken. Het zou mooi zijn als op ieder graf een kaarsje komt te staan. Op de website staat hoe men kan doneren.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37