Siemen Voet vangt Virgil Misidjan op, maar kan niet voorkomen dat de aanvaller (vorig seizoen nog belangrijk voor PEC) scoort en een assist geeft namens Twente. Foto: Pedro Sluiter

‘Domme tegengoals’ PEC zijn een repeterend verhaal, net zoals de gemiste kansen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Voetbal is een sport van momenten en het zijn de momenten waarop PEC Zwolle het wederom laat afweten. Het is het verhaal van de wedstrijd tegen FC Twente (1-3 verlies) en van dit seizoen.

PEC voetbalt aardig, doet niks onder voor Twente, maar zoals vaak dit seizoen koopt het daar helemaal niks voor. Twee fouten achterin in de eerste helft en één ongelukkige situatie aan het begin van de tweede helft en de wedstrijd is gespeeld. Het moet gezegd: Twente is wel meedogenloos en straft de fouten uiterst efficiënt af. Maar het is ook het beeld dat we dit seizoen al zo vaak gezien hebben. De momenten waarop spelers zich kunnen onderscheiden, waarop de individuele kwaliteit de doorslag geeft; daarin wordt keer op keer duidelijk dat dit PEC tekort schiet.

Zowel achterin als voorin, waar Slobodan Tedic ten koste van Gervane Kastaneer terugkeert in de basis na zijn eerste doelpunt voor PEC, in de beker. In de competitie, waar de goals zo hard nodig zijn, wil het opnieuw niet lukken met de Serviër, maar dat geldt ook voor Luka Adzic. Slechts één keer zijn de aanvallers dichtbij een doelpunt. Adzic in dertiende minuut met een schot dat net naast gaat. Tedic twintig minuten later als hij de bal na een goeie aanname net te hoog mikt.

Omdat Sparta en Fortuna allebei een punt pakken is de achterstand nu respectievelijk zes en zeven punten. Zo is er twee weken na de 1-1 in Groningen, als hoop en een gevoel van progressie nog overheersen, al bijna sprake van een uitzichtloze situatie voor de Zwolse hekkensluiter. Al is dat natuurlijk niet hoe spelers en staf er zelf instaan. “Meegaan in het negatieve is wel het laatste dat we moeten doen, Twee keer winnen en je staat er weer bij”, meent verdediger Siemen Voet, die er zelf niet goed uitziet bij de 0-1. Hij slaagt er niet in de voorzet waaruit gescoord wordt, te blokken. Omdat Raf van den Berg in ‘de zestien’ wordt afgetroefd door Dimitrios Limnios staat het na een kwartier spelen, enigszins tegen de verhouding in, 0-1.

‘Domme tegengoals’

Kort voor rust maait Slobodan Tedic bij de eerste paal over de bal uit een corner, wordt Manfred Ugalde in ‘de zestien’ over het hoofd wordt gezien en staat het 0-2. Na de hervatting ziet de Zwolse defensie er weer niet goed uit als de bal na een klutssituatie voor de voeten van Virgil Misidjan valt. De aanvaller die als winteraankoop vorig seizoen nog zo belangrijk was voor PEC, knalt raak en gooit de wedstrijd daarmee al na 52 minuten in het slot. “Het zijn domme tegengoals”, weet Voet. “We proberen het wel en maken het spel, maar als je de goals zo weggeeft...”

Eretreffer

PEC probeert het inderdaad wel en krijgt in de 89ste minuut met een fraaie eretreffer van invaller Samir Lagsir een beetje loon naar werken (1-3).

Repeterend verhaal

Met nog één wedstrijd voor de winterstop is de situatie om moedeloos van te worden, maar in dat stadium is de pas net begonnen trainer Dick Schreuder nog lang niet. Toch is er voor hem na vijf competitiewedstrijden ook al sprake van een repeterend verhaal, van fouten in het veld ‘waar je als trainer ook niks aan kunt doen’. Hij ziet goede dingen (de intensiteit en het hoge druk zetten), hij ziet vooruitgang in de manier waarop PEC directer de aanval zoekt, maar elke wedstrijd ziet hij ook de gemiste kansen en de fouten achterin.

“Je houdt vast aan de goede dingen, maar het is nog niet goed genoeg. Ik zie wel dat we er hard voor werken, dat we willen. Ik zie wel dat ze reageren op mijn werkwijze. Voor mij blijft het vertrouwen er gewoon. We weten waar de problemen liggen. Ik heb ook helemaal niet het gevoel dat iemand opgeeft. Dat proef ik totaal niet.”

Siemen Voet probeert Manfred Ugalde af te stoppen. Yuta Nakayama verzorgt rugdekking.
PEC Zwolle - FC Twente. Luka Adzic stuit op Giovanni Troupee.
PEC Zwolle - FC Twente. Aanname Mees de Wit.