Ronald Mulder in 2018.
Ronald Mulder in 2018. Foto: Pedro Sluiter (archief)

Ronald Mulder schrijft zichzelf nog niet af

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

SCHAATSEN 

Ronald Mulder heeft zijn teleurstellende seizoen niet kunnen opfleuren met een mooie klassering op de NK sprint. De Zwollenaar meldde zich vanwege rugklachten af voor de afsluitende 1000 meter in Heerenveen. Of dit het einde van zijn schaatscarrière betekent, durft Mulder nog niet te zeggen.

Het is even op bij Mulder, die zich dit seizoen niet wist te plaatsen voor het wereldbekercircuit en eind december tekort kwam voor een startbewijs op de Olympische Spelen. De droom van een vierde Olympische Spelen ging daarmee in rook op voor de winnaar van brons in Sochi (2014). Op de NK sprint hoopte hij weer een enigszins goed gevoel terug te vinden, maar ondanks twee podiumplaatsen op de 500 meter (tweede in 35,18 en derde in 35,12) lukte dat niet. De slotafstand liet Mulder vervolgens lopen door het fysieke ongemak dat hem dit seizoen al vaker dwarszat. Nu zit zijn schaatsseizoen erop.  

Mulder wordt in februari 36 jaar en dus rijst de vraag of hij bezig is aan zijn laatste seizoen als professioneel schaatser. “Soms denk ik van wel, soms van niet. Het is nu nog te vroeg om daar een antwoord op te geven. Ik heb zelf het idee dat ik nog wel goed genoeg ben. Ik heb altijd gezegd dat ik wil stoppen als ik zeker weet dat het niet meer kan (competitief zijn op het hoogste niveau, MdR)”, aldus het sprintkanon, die minder dan een jaar geleden nog een wereldbekerwedstrijd op de 500 meter won. 

“Ik twijfel er niet over dat ik het nog kan. Ik ben sterk genoeg, explosief genoeg, maar het is dit seizoen niet gelukt dat naar wedstrijden te vertalen. Mijn rug is de grote spelbreker. Ik was afgelopen zomer lekker bezig. Ik had het idee dat het heel goed ging, maar dat is er niet uitgekomen”, aldus Mulder, die zich de komende maanden gaat beraden op zijn toekomst.

Eerst gaat hij op pad als werknemer van Team Reggeborgh. “De neo-senioren in de ploeg werken toe naar een wereldbekerwedstrijd in Collalbo. Ik ben in dienst van de ploeg. Als ik mezelf niet plaats, heb ik gewoon anderen te helpen”, beseft Mulder. “Het belangrijkste is om de komende tijd het plezier in schaatsen weer terug te vinden. Het is geen leuk seizoen geweest.”

In tegenstelling tot Ronald Mulder heeft Lotte van Beek (30) al wel de knoop doorgehakt. De Zwolse ‘comeback kid’ reed op de NK sprint haar laatste meters. 

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59