Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Zo geeft deze trouwambtenaar een twist aan het bruidsverhaal

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Trouwen is helemaal in. Sterker, het feest gaat tegenwoordig compleet los. Van begin tot eind en dat mag best wat kosten. Want trouwen, dat doe je toch maar een keer in je leven! Met Valentijnsdag aanstaande – maandag 14 februari – gaat de roze wolk nog meer leven. Onze zelfstandig trouwambtenaar Saskia van der Meulen weet hoe de vork in de steel zit. Een gesprek over DE DAG.

Zij, Saskia van der Meulen, heeft er inmiddels vele trouwceremonies op zitten. Nee, het is niet haar enige beroep want als docent op Windesheim geeft ze les in drama. Eerst maar eens vragen of zij zelf getrouwd is. Nee luidt het korte antwoord. Een beetje vreemd, toch? “Mijn partner en ik draaien het om; eerst kinderen, dan trouwen”, zegt Van Der Meulen. Inmiddels heeft het stel twee kinderen en is de derde op komst. “Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen onze trouwdag meebeleven. Dus voorlopig komt die dag er niet. En het wordt geen lange trouwdag. Ook heeft mijn vriend gezegd dat hij absoluut niet door mij gevraagd wil worden.” Waarvan akte!

Theaterdocent

Van Der Meulen, geboren in Dronten, heeft op Artez in Zwolle gestudeerd. Vanwege de studie is zij naar Zwolle verhuisd en hier blijven hangen. Haar interesse voor drama heeft zij niet direct van huis uit meegekregen hoewel maatschappelijke motivaties binnen het gezin sterk speelden. Het thema ‘drama’ kreeg steeds meer gestalte; eerst spelenderwijs, dan de verbeelding, het invoelbare maar ook het plezier, het brengt Van Der Meulen tot de conclusie: “theater docent, dat lijkt mij leuk”. De rest is geschiedenis en sinds vorig jaar zomer doceert zij drama op Windesheim. “De combi docent en trouwambtenaar vind ik fantastisch. Ik zou geen van beide willen missen.”

De keukentafel

In 2019 begint voor Van Der Meulen haar eerste rol als trouwambtenaar. Redelijk veilig want het was een vriendin van haar die zij mocht trouwen. Aan de keukentafel vond het ‘intakegesprek’ plaats om erachter te komen wie en wat in het trouwverhaal genoemd mochten worden. Vooraf laten lezen? “Nee, het moet een verrassing zijn. Uiteraard afgestemd op de personen maar ik geef daar een twist aan. Met de nodige humor, een belangrijke voorwaarde. En ook niet te statisch. De ceremonie mag maximaal drie kwartier duren. Het is slechts een klein onderdeel van de hele dag maar wel de belangrijkste. Ik zie het bruidspaar in principe twee keer; het trouwgesprek bij hen thuis en bij het huwelijk.”

Van boomgaard tot de kroeg

Inmiddels heeft Van Der Meulen de nodige ervaring met ceremonies op haar CV staan. Haar eerste was trouwen in een boomgaard, weliswaar was zij net zo zenuwachtig als het bruidspaar zelf maar onder het motto van ‘here we go’ kwam de ontspanning. Mooie ceremonies? “De diversiteit van mensen maakt dit werk zo leuk. Zo had ik een her belofte - geen juridische status – op Ameland. De bruidegom wilde nogmaals tegen zijn bruid zeggen dat zij echt de enige in zijn leven was. Eventjes ben ik dan heel dicht bij deze mensen. Van nature ben ik nieuwsgierig, dat is een voordeel bij het interviewen vooraf van aanstaande bruidsparen. Als ik dan tijdens de ceremonie zie dat er bij de aanwezigen een glimlach op het gezicht komt weet ik, het zit goed. En als de schouders van het bruidspaar na de gelofte ietwat inzakken is voor mij het teken dat zij gelukkig en ontspannen zijn. Ik heb inmiddels op meerdere plekken bruidsparen mogen trouwen, alleen nog niet in de kroeg. Ja, dat lijkt mij heel leuk.”