Doelpuntenmaker Daishawn Redan heeft aanwinst Djavan Anderson om zijn nek na de gelijkmaker tegen NEC. Foto © Pedro Sluiter

PEC Zwolle tevreden met puntje tegen NEC na twintig minuten met tien man

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Met de 1-1 tegen NEC schiet PEC Zwolle niet veel op, maar na een wedstrijd waarin PEC de laatste twintig minuten met tien man speelt, overheerst na afloop toch vooral tevredenheid over het vertoonde spel en het getoonde karakter met een man minder.

Het publiek dat voor het eerst sinds 6 november (PEC-Cambuur 1-2) weer aanwezig was in het MAC3PARK stadion, zei het voor slechts een derde van de beschikbare capaciteit, zag PEC een goede eerste helft spelen. De goal van NEC, de eerste tegentreffer dit kalenderjaar in de competitie, kwam vrijwel uit het niets. Siemen Voet werd eruit gelopen door Elayis Tavsan en diens voorzet werd door Jordy Bruijn bij de eerste paal binnen geschoten. Tijd om te treuren was er nauwelijks, want amper twee minuten later stond het alweer gelijk.

Een goal die tot stand kwam door goed druk te zetten op de vijandelijke helft en doordat Mustafa Saymak de bal met een gelukje terug kreeg nadat hij op doelman Mattijs Branderhorst stuitte. In tweede instantie gaf hij de bal wel aan Daishawn Redan, die knap binnenschoot. Redan had op slag van rust ook de 2-1 op zijn schoen, maar raakte de bal totaal verkeerd. Het was een honderd procent-kans, en daarvan kreeg PEC er in de tweede helft nog twee. Aanwinst Djavan Anderson had zijn debuut glans kunnen geven met zijn eerste treffer, maar zag zijn schuiver na een fraaie, razendsnelle uitbraak, voor de doellijn worden weggehaald door een NEC-verdediger.

Zekerheid inbouwen

De beste kans voor NEC werd een minuut later onschadelijk gemaakt door Kostas Lamprou, die met een knappe redding voorkwam dat Bruijn zijn tweede maakte. Door de rode kaart voor verdediger Siemen Voet, een terechte beslissing na een veel te late charge, zag trainer Dick Schreuder zich genoodzaakt meer zekerheid in te bouwen. Hij bracht onder meer verdediger Maikel van der Werff voor aanvaller Daishawn Redan en wisselde uiteindelijk zes keer. Anderson moest met een hoofdblessure naar de kant.

Darfalou dichtbij

De beste kans was nog voor het Zwolse tiental. Twee minuten voor tijd was Oussama Darfalou dichtbij zijn tweede seizoenstreffer en eerste in Zwolse dienst. Na een combinatie met invaller Dean Huiberts werd de uithaal van de spits in de korte hoek gekeerd door Branderhorst. PEC haalde nog wel opgelucht adem toen in blessuretijd een schot van Edgar Barreto rakelings langs de voor Zwolle goede kant van de paal zeilde.

’Met lef gespeeld’

“Elk punt is heilig voor ons. Daarom kiezen we ervoor om de 1-1 te verdedigen. Ik ben er trots op dat dit gelukt is en dat we niet uit elkaar vallen in die slotfase”, zei Saymak na afloop. Ook trainer Dick Schreuder was te spreken over het spel. “Ik ben zeer tevreden over hoe de jongens zich geprofileerd hebben. We hebben met lef gespeeld, naar voren en met veel pressie. Ik denk dat we ook goed in de wedstrijd zaten, met name de eerste helft”, aldus Schreuder, die zag dat het vizier niet op scherp stond in de afronding. “Dat is al heel lang zo. We weten allemaal dat het ons veel moeite kost om doelpunten te maken. Daar doen we alles aan. Ook in de speelstijl, door met veel druk naar voren te spelen bijvoorbeeld.”

Door de 2-0 winst van Fortuna Sittard op SC Heerenveen schiet PEC niet veel op met een remise al kruipt het wel dichterbij Sparta. De ploeg van Het Kasteel, die nu nog maar één punt voorstaat op PEC, gaat zondag op bezoek bij Feyenoord.

Voor aanvang van de wedstrijd wordt een minuut stilgestaan/geklapt voor het overlijden van oud-voetballer Wim Jansen.
PEC viert de 1-1 van Daishawn Redan. Rechts Siemen Voet, die na zeventig minuten spelen rood krijgt.