Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

‘Een cursus waarin je leert te minderen kan voor iedereen leuk zijn’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Joost ter Bogt) ZWOLLE - Voor iedere Zwollenaar die graag geld wil besparen en het alledaagse consumeren wil minderen, begint op woensdag 2 maart een nieuwe gratis cursus van de stichting Meer Doen Met Minder Geld. Meedoen is gratis en centraal staat alles waar in het dagelijks leven op bespaard kan worden. 

“Dat is zeker niet alleen voor mensen die wat minder te besteden hebben”, vertelt initiatiefneemster Joëlla Fieman. Tijdens de cursussen, die om de week plaatsvinden en waarvan er negen zullen zijn, krijgen deelnemers veel verschillende manieren aangeleerd om op veel vlakken te besparen. Iedere cursus heeft een eigen thema, waardoor de deelnemers uiteindelijk met een rugzak vol informatie vertrekken. “Bijvoorbeeld in het huishouden, maar ook op je energieverbruik, je vervoer, het op vakantie gaan en tijdens het doen van boodschappen kun je al gauw veel besparen”, vertelt Fieman. “Dat is wat we mensen die meedoen willen laten zien.” 

‘Consuminderen’

Meer Doen Met Minder Geld bestaat al meerdere jaren en inmiddels zijn er al meer dan tien cursussen geweest. De groep vrijwilligers richt zich op mensen die vanwege hun financiële situatie geld moeten besparen, maar de bijeenkomsten zijn ook bedoeld voor mensen die zogenoemd willen ‘consuminderen’ en het leuk vinden om manieren te leren om tijd en geld te besparen. “Doordat we binnen de stichting verschillende achtergronden hebben die hierop aansluiten, kunnen we duidelijk onze boodschap overbrengen”, vertelt Fieman. 

Begrip

Tijdens de cursussen ontstaat vaak veel verbinding tussen de deelnemers, vertelt ze verder. “Aan de ene kant zijn er mensen die zich aanmelden om mee te doen omdat ze wegens hun financiële situatie moeten besparen. Voor hen is het de vraag waarom je mee zou doen als je niet hoeft te minderen. Aan de andere kant heb je deelnemers die mee willen doen omdat ze besparen leuk vinden, maar voor wie het niet altijd duidelijk is dat je in Nederland in armoede kunt leven. Tussen deze mensen ontstaat tijdens de dagen altijd veel wederzijds begrip.” 

Positief

Gedurende de bijeenkomsten wordt vooral gekeken naar de positieve kant van besparen, zodat het ook voor de mensen met een financieel mindere situatie niet negatief wordt. Fieman: “We willen cursisten laten zien wat kan, in plaats van wat moet. Zo kun je van tijd en geld besparen iets leuks maken waarbij je een positief gevoel krijgt.”

Voor de cursus zijn nog tien plekken beschikbaar. In totaal kunnen twaalf deelnemers zich aanmelden, met wie voorafgaand aan de bijeenkomsten een kennismakingsgesprek wordt gevoerd.. De cursussen worden op woensdagochtend gegeven in Wijkcentrum Kamperpoort. “Via onze website kun je je aanmelden. We hopen dat veel mensen zich aanmelden, zodat we van deze ronde weer een groot succes kunnen maken”, besluit Fieman.