Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Carla Voortman-ten Donkelaar is vijftig jaar vrijwilliger bij De Ichthus

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Veel ruchtbaarheid had ze er zelf niet aan willen geven, maar het feit dat Carla Voortman-Ten Donkelaar (70) al vijftig jaar vrijwilliger is bij christelijke basisschool De Ichthus aan de Zwarteweg blijft niet lang onder de pet. “Het is gewoon vreselijk leuk werk”, zegt ze nuchter.

Ze kwam in 1971 met haar man Gerrit vanuit Enschede naar Zwolle. Hij werd docent op de Ichthus. “In die periode was er voor veel dingen geen geld”, begint de praatgrage Carla. “Er was behoefte aan spullen voor handenarbeid en ik maakte speelkaarten van karton. Vaak ging ik met mijn man mee naar school waar ik ook bij andere ‘even tussendoordingen’ ging helpen als het kaften van boeken en koffie zetten. Zo ben ik begonnen. Ik ging vervolgens mee op schoolreisjes en om het jaar met het schoolkamp van klas zes, nu groep acht.”

Damesmode

De vrijwilligster werkte voorheen bij Ter Horst van Geel damesmode, eerst in Enschede toen in Zwolle. “Ook erg leuk werk. We zaten in Zwolle in het pand van Penninkhof aan het einde van de Diezerstraat. Er kwamen vaak vrouwen van artsen. Als ze dan weer een feestje hadden, moesten we erop letten dat de feestgangers niet met dezelfde kleding de deur uitgingen.” Carla ging in Zwolle vier ochtenden week op school helpen. “Ik denk dat je heel erg van kinderen moet houden. De liefde die je van ze krijgt en wat je met hen kan doen. En, oh ja, ik heb ook nog bijna dertig jaar oppaskinderen gehad.”

Verwend

Een verdrietige periode breekt aan als haar man in 1991 overlijdt. De schoolleiding adviseert haar de draad snel weer op te pakken en daarover is ze achteraf blij. In 2011 besluit ze, samen met vrijwilligster Jacqueline Koster, te stoppen. “Kort erna werden gevraagd terug te komen, omdat ze de zaken niet rond kregen”, vertelt ze. “Toen zijn we verder gegaan. Jacqueline en ik hebben 27 jaar samengewerkt. Vanaf 2011 ben ik in principe twee ochtenden gaan helpen. Maar is er iets, dan worden het er toch weer drie of vier. Mijn kinderen zeggen dat we de school in de loop der jaren te veel hebben verwend en dat is ook zo.”

Oppaskinderen

Ze zegt nu alle tijd te hebben voor haar vrijwilligerswerk. “Iedereen is uit huis. Toen ons oudste kind werd geboren stond de kinderwagen middenin de klas en nu neem ik soms de kleinkinderen mee naar school. In de tijd dat er nog geen continuroosters waren, stond ik om kwart voor zeven op, begon om half negen op school en was daar tot twaalf uur. De oppaskinderen gingen mee naar huis tot kwart over één. Om kwart over drie kwamen ze weer bij mij tot vijf uur. Dan had ik tussentijds al gekookt en ging ik vervolgens met de auto naar het distributiecentrum van Albert Heijn om schoon te maken van half zes tot kwart over negen. Mijn dochter vertelde dat ze bij Albert Heijn nog mensen voor de schoonmaak zochten voor drie maanden. Het zijn uiteindelijk tien jaar geworden. Ook daar vond ik het leuk. Overal kon ik even een praatje maken en er werkten ook veel mensen uit Ittersum. Achteraf gezien, is het wel gekkenwerk geweest. In die periode bleef alleen de woensdag over om nog even door m’n eigen huis te gaan.”

Energie

In het begin had Carla zes collega’s en nu zijn het 38. “Ik heb drie verbouwingen meegemaakt en verschillende directeuren. Ze waren me allemaal even lief. Vorig jaar heb ik nog gezegd dat ik zou gaan stoppen. Maar het verzorgen van de Cito-toetsen blijft mijn ding. ‘Ik heb jullie verwend, nu moeten jullie het zelf gaan doen’, heb ik gezegd. Maar als ik weer even thuis ben, verlang ik weer naar school. Het geeft me energie om hier actief te zijn. Ik heb pas zeven dagen binnen gezeten vanwege corona. Dat was echt een ramp. Uiteindelijk ben ik maar gaan puzzelen. Die benen van mij moeten gewoon bewegen. Op school pak ik gewoon lekker de dingen op, waarvoor ze me nodig hebben. Zo is iedere dag anders. Ik heb gezegd dat zodra ik lichamelijke problemen krijg, ik niet weet wat ik dan doe. Ik kan ook wel zeggen dat ik het niet doe, maar dan halen ze me op; ik woon dichtbij.”

“Verdrietig was dat op onze trouwdag docent Piet Barends (37) uit Urk overleed. Op school hadden ze allemaal feestelijke bogen voor ons gemaakt, maar in plaats van feest was er die dag een uitvaart. Voor mijn vijftigjarig jubileum heb ik gezegd dat ze er geen toestanden van moeten maken en het rustig voorbij moeten laten gaan. Of ik achteraf gezien liever juf had willen worden? Nee hoor, het is prima zo. In de mode heb ik het ook erg leuk gehad.”

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen gisteren
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37