Pelle Clement in duel met Mike te Wierik, onder het toeziend oog van scheidsrechter Manschot. Foto: Hans Smit

PEC Zwolle krijgt op de valreep dan toch waar het recht op heeft

· leestijd 2 minuten Sport

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE

Met de late gelijkmaker en het ene puntje op zak in het duel tegen FC Groningen, speelt PEC Zwolle nu twee cruciale uitwedstrijden tegen directe degradatieconcurrenten. Zaterdagmiddag in Almelo wacht Heracles, een week later is Fortuna Sittard de tegenstander. Het gelijkspel tegen Groningen zorgt voor de nodige opluchting. “We zijn echt aan het knokken en strijden. Dan is het toch wel fijn als je een resultaat haalt”, aldus middenvelder Pelle Clement.

De wedstrijd op de vroege zondagmiddag tussen PEC Zwolle en FC Groningen is niet altijd even goed. Daarvoor zijn de belangen misschien wel te groot en het weer in ieder geval te slecht. Beide ploegen maken er een middenveldgevecht van. De bedoeling van Groningen is overduidelijk. Alle ballen diep op spits Jørgen Strand Larsen, met daaromheen een beweeglijke Michael de Leeuw. Die twee moeten voor gevaar zorgen.

PEC Zwolle wil op het middenveld de ballen veroveren om zo kansen te creëren. Dat gaat in de beginfase redelijk goed, als PEC veel de bal heeft en ook beter voor de dag komt. Mogelijkheden krijgt de ploeg van trainer Dick Schreuder eigenlijk nauwelijks. Na een half uur redt keeper Kostas Lamprou fraai met zijn voeten op een inzet van aanvaller Paulos Abraham. Vlak daarna dan toch de 0-1. Laros Duarte lepelt een vrijebal over de muur en in de Zwolse goal. Bijna komt Groningen nog op 0-2, maar een inzet van Larsen wordt wonderbaarlijk genoeg geen treffer.

In de tweede helft verandert er niet veel aan het wedstrijdbeeld. Groningen die het wel gelooft en PEC Zwolle dat veel balbezit heeft, maar toch niet echt dreigend is, al krijgt PEC-aanvaller Daishwan Redan meteen na rust een prima kans. Hij schiet bepaald niet goed in. “Klopt. Om kansen te creëren moesten we beter aan de bal zijn. Nu hadden we te weinig rust”, aldus Clement die uit voorzorg tien minuten voor tijd wordt gewisseld. Dat heeft te maken met een tik die hij in de eerste helft krijgt. “Ongelukkig, maar wel pijnlijk.”

Binnenkant paal

Vlak daarvoor lijkt Larsen de 0-2 te maken, maar fluit scheidsrechter Jeroen Manschot alsnog voor een overtreding van de Noorse spits. Op het moment dat Clement op de bank zat, gebeurt er van alles op het veld. Eerst een omhaal van Groningen-spits Larsen op de paal. Even later knalt Mustafa Saymak een vrije bal via de vingertoppen van de Groningse keeper Peter Leeuwenburgh, tegen de binnenkant van de paal. Iedereen telt de treffer al, de goaltune wordt zelfs al gestart, maar de bal caramboleert toch uit het doel.

Ongeslagen in 2022

Uiteindelijk krijgt PEC Zwolle dan toch waar het de hele wedstrijd voor gevochten en gestreden heeft. Uit een corner kopt verdediger Yuta Nakayma bij de tweede paal de 1-1 binnen. Het zorgt voor enorme vreugde bij spelers, technische staf en supporters. Clement is uiteraard ook blij, maar plaatst het puntje na afloop wel in het juiste perspectief. “Tuurlijk waren we opgelucht, alleen was er geen sprake van juichen en een euforisch gevoel. Daarvoor gingen er te veel dingen mis. Niettemin zijn we in 2022 nog steeds ongeslagen. Dat is iets heel moois om ons aan vast te houden.”

Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 6 uur geleden
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 7 uur geleden