V.l.n.r.: Lune van Leussen, Elise Hanke, Frederieke van Nieuwenhuizen, Emma Muntinga en Joanan Bijzet.
V.l.n.r.: Lune van Leussen, Elise Hanke, Frederieke van Nieuwenhuizen, Emma Muntinga en Joanan Bijzet. Foto: Eigen foto

Meander leerlingen gaan op Radio 1 in gesprek over een goede wereld

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Op het Meander College in Zwolle krijgen leerlingen lessen ‘toekomstkunde’, ofwel Hoe word je een goede voorouder?’ Dat hier veel over te zeggen valt, bleek tijdens een gesprek dat Merlijn Twaalfhoven had voor het programma Spraakmakers van Radio 1. Met vijf Meander leerlingen ging hij in gesprek over een goede wereld en hoe die er wat hen betreft uitziet. 

Twaalfhoven is componist én initiatiefnemer van de Toekomstverkiezing. Tja, en hoe doe je zo’n gesprek? Praten met jongeren over de toekomst? Ze staan immers bekend om hun grandioze kortetermijndenken. Om de koppeling tussen nu en later concreet te maken, opent Twaalfhoven met de vraag: ‘Wat vind je fijn aan de buurt waarin je woont?’

Hersenkraker

Joanan benoemt de multiculturaliteit in zijn wijk, Emma de hoeveelheid groen. Wanneer gevraagd wordt wat er concreet ondernomen zou kunnen worden om dit te versterken, blijkt dat een echte hersenkraker te zijn. Lune merkt op dat je iets pas groter kunt maken, wanneer de meerwaarde ervan wordt ingezien. “Veel mensen hebben bijvoorbeeld weinig zicht op hoe een écht groene omgeving voelt, omdat ze in de stad wonen. Pas wanneer bewoners zelf kunnen ervaren en waarde gaan hechten aan groen en natuur, kan dit breder worden gedragen.”

Lobby’s

Om belangen als ‘meer groen’ binnen de politiek op de agenda te zetten, hebben sectoren lobby’s die veel invloed uitoefenen op de besluitvorming. Jongeren hebben zo’n lobby niet. Het is dan ook een opdracht om de belangen van deze groep meer voel- en hoorbaar te maken. Wil je dan dat volwassenen de lobby van jongeren gaan organiseren? Want dat is wat je juist probeert te voorkomen”, merkt Emma bezorgd op. Twaalfhoven benadrukt het belang van een goede samenwerking tussen jong en oud. “Volwassenen zijn dan misschien wat beter georganiseerd, maar het zijn juist de jongeren met hun hoeveelheid energie en daadkracht die inspireren. Zij worden nog niet geremd door de stroperigheid van bureaucratische besluitvorming. Wanneer je de krachten van jongeren bundelt met die van volwassenen en een begripvolle samenwerking aangaat, kun je waardevolle resultaten boeken.”

Spanningsboog

Jongeren zijn overigens niet de enige die moeite hebben met de lange termijn. Ook in de politiek is men meestal bezig met grote problemen die nú opgelost moeten worden. Zo laat gemeenteraadslid Reinier Mulder in hetzelfde programma weten. “De visies en vergezichten zijn er wel, maar de spanningsboog van een politicus ligt tussen nu en de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Een samenleving bouw je niet op in vier jaar. Dat is een optelsom. Waarom zijn steden zo mooi? Omdat daar generatieslang, eeuwenlang aan is gewerkt. Dat mogen politici zich wel meer realiseren”, aldus Mulder. 

Belofte

De Toekomstverkiezing wil hierin verandering brengen. Het hele project is eigenlijk een verleidingspoging richting lokale bestuurders om de samenwerking met jongeren aan te gaan. In de aanloop naar de Toekomstverkiezing, worden zoveel mogelijk kandidaat-gemeenteraadsleden gevraagd een belofte te ondertekenen waarin staat dat zij, als ze gekozen worden, ook de belangen van jongeren en toekomstige generaties behartigen. Met de gecommitteerde raadsleden wil Twaalfhoven vervolgens samen met jongeren in gesprek over hun toekomstvisie. “Zo móeten de gemeenteraadsleden wel iets doen met wat hen gezegd wordt en kan er bij een politieke beslissing de vraag worden gesteld: ’Hé, is dit wel toekomstproof?’ In elke gemeente waar dergelijke gesprekken worden gevoerd, zal een vuurtje van daadkracht en impact ontstaan. En hoe meer mensen er warmlopen, hoe groter de kans dat er een vonk overslaat op andere gemeenten.”

Toekomstbeeld

De Toekomstverkiezing is een initiatief van jongeren en maatschappelijke organisaties. Tijdens de Toekomstverkiezing kan er gestemd worden op twaalf toekomsten die elk een eigen ideaal vertegenwoordigen. Kiezers kunnen dus stemmen op het voor hen meest aansprekende toekomstbeeld. De uitslag wordt per gemeente aangeboden aan de nieuwgekozen gemeenteraad. Vervolgens gaan jongeren, kunstenaars en gemeenteraadsleden maandelijks met elkaar in gesprek over de toekomst.