Simone Boshove (l) en Yaël Korse zijn beiden bezig met jongeren en politiek.
Simone Boshove (l) en Yaël Korse zijn beiden bezig met jongeren en politiek. Foto: Sigrid Aalfs

Impacter en de Fakkelteit dagen jongeren met Raadsafari uit tot ideeën richting politiek

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Sigrid Aalfs)

ZWOLLE - Impacter en de Fakkelteit hebben in januari de Raadsafari gehouden waar bij jongeren werd aangebeld en hen werd gevraagd hoe het nu is om jong te zijn in Zwolle. Daarvan is een podcast gemaakt; ‘Podcast Raadsafari; jongeren in gesprek met raadsleden’, die de gemeenteraad ontving. 

Groen Links-raadslid Simone Boshove was één van hen. In de podcast is onder andere de 22-jarige Yaël Korse te horen. In dit artikel een ‘keukentafelgesprek’ met de twee, naar aanleiding van de podcast. Boshove is al langere tijd betrokken als raadslid bij jongerenparticipatie. Ze is nu bijna vier jaar raadslid, maar stopt na de komende gemeenteraadsverkiezingen. Korse is jongerenactivist en ook heel actief binnen jongerenparticipatie, onder andere bij de Nationale Jeugdraad. Zo werd ze ook gevraagd voor deze podcast. “Ik wil jongeren graag meer betrekken bij politiek,” legt Boshove uit. “ Jongeren hebben weinig met het systeem van om de vier jaar verkiezingen. Vier jaar is erg lang voor hen. We willen meer momenten creëren voor jongeren om inspraak te hebben.”

Leeftijd

Samen met D66 bedacht ze daarom een voorstel met twee initiatieven. “Een app waarin we jongeren hun mening vragen op allerlei vlakken als bijvoorbeeld sport en cultuur plus een Burgerberaad waarin Zwollenaren van allerlei leeftijden en komaf, heel divers dus, plannen bedenken voor de toekomst.” Over het voorstel wordt nog gestemd en daarom is het iets voor de langere termijn. Boshove: “De raadsleden van nu vormen nu wel een mooie mix van jong en ouder. Als het gaat om verkiezingen is een stem van een 18-jarige belangrijk als het om klimaat gaat. Haast nog meer dan van bijvoorbeeld een vijftigjarige, omdat de jongere van nu straks veel meer de gevolgen van het klimaat gaan ervaren. Dit laat de politiek zien dat jongeren heel belangrijk zijn.”

Prestaties

Hoe vindt Korse Zwolle als jonge vrouw? “Ik woon hier nu twee jaar en ik ervaar als jongere veel druk”, vertelt ze. Ze werkt als ZZP-er in de cultuursector. “Dit heeft vooral te maken met dat het om prestaties draait. Daaronder gaan meer jongeren gebukt. Een grote groep is daardoor mentaal ongezond en dat is verergerd door Corona. Je moest blijven presteren op school terwijl er geen leuke dingen meer waren om te doen. Daarom vind ik het belangrijk dat mensen zeggen tegen jongeren dat hun keuzes oké zijn. Als je bijvoorbeeld stopt met een studie, of als je je niet goed voelt. Het zou heel mooi zijn als de druk weg is van dat het NU moet gebeuren. Jongeren mogen dingen uitproberen en dingen fout doen, dat hoort bij jong-zijn.”

Ideeën 

Korse heeft genoeg ideeën. ”Allereerst zou het mooi zijn als er een soort laboratorium komt waarin jongeren dingen kunnen uitproberen, met veel eigen inbreng. Ook zou ik meer kunstvakken op school willen, omdat jongeren veel van kunst kunnen leren. En het zou ontzettend fijn zijn als de druk op jongeren minder werd. Dit heeft te maken met hoe je iets benoemt: niet zeggen ‘je bent lager opgeleid dan die en die’, maar noem het zo: ‘je bent meer praktisch of meer theoretisch ingesteld’. Dan is er meer gelijkwaardigheid en minder prestatie.” Boshove vindt dat jongeren veel verfrissende, creatieve ideeën hebben voor de politici van nu. “Ik denk dat ze verrast zullen worden.” Korse is blij Boshove’s ideeën te horen. “Wij jongeren willen betrokken worden, wij willen die verandering, ook in de gemeenteraad. Dit is de nieuwe tijd, wij zijn die nieuwe tijd.”

Een ander onderwerp uit de podcast die ter sprake kwam, was de worsteling van jongeren met de woningmarkt. Een kamer huren is vaak te duur voor een student en vaak zijn er te weinig kamers. Verder blijkt er behoefte te zijn aan een plek voor jongeren om elkaar te ontmoeten.

In maart is de volgende Raadsafari.