Sandra Schipper.
Sandra Schipper. Foto: Erik-Jan Berends

Nieuw museum ANNO op de Melkmarkt nadert haar voltooiing

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Het nieuwe museum ANNO aan de Melkmarkt opent op 12 mei de deuren voor publiek. Sandra Schipper, inhoudelijk en zakelijk leider en over een maand interim-directeur van het museum, geeft alvast een rondleiding.

“Er zijn in feite drie partijen actief voor het nieuwe museum: Stichting Allemaal Zwolle is eindverantwoordelijk maar gemeente Zwolle is met de afdeling archeologie en bouwhistorie ook aanwezig, evenals Collectie Overijssel, het voormalige Historisch Centrum Overijssel (HCO)”, legt Schipper uit. De laatste twee willen in het nieuwe museum vooral het onderzoek dat zij doen ontsluiten. Ze doen dat in het ‘nieuwe’ linker gedeelte van het museum dat gratis toegankelijk is.
Schipper: “Geschiedenis is heel maakbaar. Je kan de historie vanuit verschillende perspectieven en bronnen bekijken. Daarvan proberen we bezoeker bewust te maken.” In de grote blauwe zaal, links bij binnenkomst, wordt in een film van tien minuten de geschiedenis van Zwolle verteld. In de ernaast liggende zaal doen archeologen ‘live’ hun onderzoek en kunnen bezoekers via schermen en spelvormen hun eigen onderzoek doen. De instructie daarvoor is in het Nederlands, Duits, Engels en Zwols beschikbaar en ze kan ook worden voorgelezen.

Het horeca-gedeelte zit op dezelfde plek als voorheen. Die heeft een professionele keuken tot haar beschikking gekregen, waarvan ook huurders gebruik kunnen maken. Schipper: “Bijvoorbeeld voor het bereiden van een historische maaltijd. Zo slaan we een brug tussen eten en het museum.” Op de eerste verdieping van het ‘nieuwe’ gedeelte bevindt zich de studiezaal met drie stiltecabines voor mensen die archiefonderzoek willen doen. Collectie Overijssel zorgt er voor dat ze daar de beschikbare archieven op tafel krijgen. Ook daar staat een groot interactief scherm waarop bezoekers spellen kunnen doen met als onderwerpen bouwhistorie of de bewoners van het Drostenhuis. De spelvormen zijn volgens Schipper bewust gekozen. “Veel onderzoeken zijn heel lastig uit te leggen zonder dat het droog en saai wordt.”
Museumbezoekers moeten wel betalen voor toegang tot het historische Drostenhuis. Wie het oude museum nog kent, valt het op dat de kelder, waar voorheen de archeologische collectie was te zien en de eerste verdieping, bereikbaar met de oude zandstenen wenteltrap, niet in het nieuwe museum zijn opgenomen. “De toegankelijkheid en de veiligheid laten dat niet toe”, volgens Schipper. “Op de verdieping in het Drostenhuis komen kantoren voor de medewerkers van ANNO.”
In de nog wel beschikbare kamers ervaren bezoekers geschiedenis uit het perspectief van historische personen. “Voor iedere kamer is bouwhistorisch onderzoek gedaan”, legt Schipper uit. “Bezoekers kunnen de kamer zelf ervaren en in het midden komt de museale presentatie. Via augmented reality kunnen bezoekers op vier verschillende wijzen het museum beleven. Per kamer komen drie historische personen ‘aan het woord’. Aan de historische keuken in het Drostenhuis veranderen we zo goed als niets. Die wordt alleen wat soberder ingericht en kan ook worden gebruikt voor ontvangsten.”

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37