Afbeelding
Eigen foto

Zwolse sportvelden gaan bijdragen bij aan de energietransitie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In Zwolle wordt de proef ‘Energiek en cool sporten!’ zichtbaar. Op de terreinen van Be Quick ’28 en sportcomplex de Marslanden kunnen voorbijgangers dit voorjaar zien dat er proefvelden met zonnecollectoren worden aangelegd. 

Kunstgras voetbalvelden kunnen er ook voor zorgen dat de bewoners en gebruikers van omliggende gebouwen er in de toekomst warm bijzitten, zonder aardgas. “Deze twee proefprojecten zijn de eerste toepassingen van warmtewinning uit kunstgras voetbalvelden en uniek in Nederland”, volgens de gemeente Zwolle.

Water

In de zonnecollectoren die onder de velden worden aangelegd, wordt water verwarmd via de velden. Het water wordt via een installatie en een warmtenet naar woningen en gebouwen getransporteerd. De afgelopen tijd is er gewerkt aan twee proeven om de techniek verder te verfijnen. Beide concepten hebben een soortgelijke doelstelling maar hanteren verschillende technieken en technologie. Nu is het moment aangebroken om de velden echt te gaan aanleggen.

Proefveld
 De combinatie van Sallandse United, SuperSub en Unica gaat een proefveld aanleggen op het complex van Be Quick ’28. Een bestaand trapveld wordt omgebouwd tot een pupillenveld van 45 bij 32 meter waarop ook volwassenen kunnen trainen. Onderzocht wordt welke effecten dit sportveld heeft op de spelervaring van de sporters. Het veld blijft na de proefperiode in gebruik bij de gebruikers van het sportpark. Als de warmteopbrengst uit het proefveld voldoende is, kan het proefveld op termijn mogelijk direct bijdragen aan het verduurzamen van het sportcomplex.

Inzicht 

Aendless Energy (Antea Sport, Strukton, Roelofs en Equans) legt een kleiner veld van 15 bij 20 meter aan op het sportcomplex Marslanden. Deze proef geeft met name inzicht in de daadwerkelijke warmteopbrengst per vierkante meter. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende grasmatten en typen leidingen. 

Kennisontwikkeling

De proefprojecten zijn de opbrengst van een oproep naar energie opwekking van de provincie Overijssel: ‘Start up in residence energie’. Doel van deze uitvraag was om ondernemers in staat te stellen om samen met de overheid en woningcorporaties nieuwe concepten te ontwikkelen en uit te werken tot volwaardige marktproducten. 

Oproep

Daarnaast wordt met deze projecten bijgedragen aan kennisontwikkeling op het gebied van warmte, worden er beste werkwijzen ontwikkeld en komt er hiermee zicht op nieuwe oplossingsrichtingen voor de energietransitie. Zwolle heeft een oproep gedaan onder de naam ‘Energiek en cool sporten!’. De opgedane kennis helpt de gemeente bij haar gemeentelijke taak om geschikte bronnen voor het warmtevraagstuk te vinden.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden