Maikel van der Werff komt tekort om het de Feyenoord verdediging moeilijk te maken. Pedro Sluiter

PEC Zwolle krijgt net niet waar het recht op heeft tegen Feyenoord

· leestijd 2 minuten Sport

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE - Vooraf wist PEC Zwolle dat het als nummer laatst aantrad tegen Feyenoord. Eerder op de dag namelijk won Fortuna Sittard van Willem II. Dat deed Sparta een dag eerder, tegen Go Ahead Eagles. Maar om nou te zeggen dat er een groot klassenverschil was met nummer drie Feyenoord? Dat zeker niet. Uiteindelijk werd het 1-2 en daarmee kreeg PEC Zwolle eigenlijk te weinig.

Beide ploegen deden in balbezit niet altijd het goede. Kansen waren er dan ook niet veel, al had PEC Zwolle de beste mogelijkheid na amper vijf minuten. Mustafa Saymak bediende Oussama Darfalou, die in de diepte werd weggestuurd. De Zwolse spits kon helemaal vrij voor doelman Ofir Marciano echter niet scoren. Feyenoord liet zich amper gelden en was alleen eenmaal gevaarlijk door Cyrille Dessers die een buitenspelgoal maakte.

Lijn

Er viel in de eerste helft ook een ‘echte’ goal. Van Polen knalde vlak voor rust met links keihard tegen de onderkant van de lat. Het spel ging door, Daishwan Redan werkte de rebound uiteindelijk binnen. Al bleek na het zien van de beelden dat Van Polens inzet al volledig achter de lijn was.

Na rust veranderde er niet zoveel aan het spelbeeld. Feyenoord had weliswaar meer de drang naar voren, maar kon ook nu niet echt gevaarlijk worden. Dat lukte PEC Zwolle ook niet echt, al bleef het strijden, geloven in een goed resultaat en vooral voetballen. Dat ging in de regel goed tot de zestienmeter. Redan had nog een redelijke kans, maar liet zich gemakkelijk aftroeven door Gernt Trauner.

Aanraking

Na ruim een uur spelen had Feyenoord trainer Arne Slot genoeg gezien. Hij bracht met Bryan Linssen een extra aanvaller in het veld. Die impuls bracht even later resultaat te weeg bij de Rotterdammers. Al was daar veel geluk bij nodig. Luis Sinisterra schoot, door de aanraking van PEC-verdediger Yuta Nakayama verdween de bal achter PEC-doelman Kostas Lamprou: 1-1.

Ineens gebeurde er van alles. Maikel van der Werff maakte een Feyenoord aanval onschadelijk door een handsbal. Dat koste hem een gele kaart en dat bleef zo, ondanks protesten van Feyenoord en een check van de VAR. “De scheidsrechter was heel resoluut met het geven van een gele kaart. Natuurlijk dacht ik wel heel even aan dat ik rood zou kunnen krijgen, maar gelukkig ging de VAR daar niet in mee”, aldus Van der Werff.

Vuurwerk

Orkun Kökcu schoot de toegekende vrijebal als een vuurpijl hoog over. Even later was écht vuurwerk de oorzaak voor het staken van de wedstrijd. Na tien minuten ging de wedstrijd weer verder en Feyenoord profiteerde meteen. Drie minuten na de hervatting scoorde Dessers uit de draai: 1-2.

PEC trainer Dick Schreuder bracht Gervane Kasteneer en Slobdan Tedic voor Pelle Clement en Djavan Anderson in het veld, gevolgd door Luka Adzic voor Thomas van den Belt en Max de Waal voor Maikel van der Werff. Meer aanvallende smaken had PEC Zwolle niet. Zwollenaar Arne Slot gooide de boel dicht, wisselde Dessers en bracht verdediger Marcus Pedersen in. Wat PEC ook probeerde, het bleef 1-2 en er overheerste maar één gevoel bij PEC Zwolle: er had meer ingezeten én meer uitgehaald moeten worden.

Maikel van der Werff (30) bekijkt het vuurwerkincident.