Afbeelding
Foto: Eigen foto

Explosief

· leestijd 1 minuut Algemeen

PEC Zwolle tegen Feyenoord was zondag de wedstrijd van explosies. Uitbarstingen van vreugde maar ook van intense woede. Laat ik dit stukje toch positief beginnen.

Met een spetterend schot wist aanvoerder Van Polen vlak voor rust via de onderkant lat de vijandelijke doellijn te passeren. We schoten omhoog, schreeuwden, stootten ons hoofd tegen de overkapping. Het stadion explodeerde van vreugde. Volkomen onverwacht kregen we waar we als fans op hadden gehoopt. Een beetje tegen beter weten in gingen we stommelend van geluk met voorsprong de rust in. Stiekem rekenden we ons rijk. Ik zag weer glimlachen om me heen. We keken naar een wedstrijd waar onze jongens ongekende energie in legden. Ze hebben zich nog niet neergelegd bij degradatie, dat overigens wel als een spook onder de supporters ronddoolt.

In de tweede helft weer een leuke wedstrijd maar we gaven tegendoelpunten makkelijk aan de tegenstander. Balen dus. De energievoorraad bleek aan Zwolse zijde nog niet op en de tegenstander werd naar achter gedrukt. Een vrije trap rechts van het strafschopgebied. Het publiek vond het een kaart waard maar die bleef in de broekzak.

Het regende bier en plastic van af de noordtribune richting doelgebied. De Rotterdamse doelman kreeg bijna een een brandende vuurpijl tegen zich aan. De scheidsrechter staakte de wedstrijd. Een ongekende woede woei door het stadion. Verwensingen, vloeken van teleurstelling. Het was het einde van een vermakelijke middag. Degene die dit op z’n geweten heeft mag voor mij levenslang uit het stadion worden geweerd. Je gooit niet met vuurwerk naar mensen. Klaar! De vuurwerkwerper verpestte het voor zijn eigen club. Dit is geen fan meer maar een gestoorde figuur. 

Toen de rust weer terug was, bleek het heilig vuur bij de Zwolse ploeg gedoofd. De sfeer in het stadion was veranderd van explosief naar gelaten. Toch hebben we naar een ploeg zitten kijken die niet het geloof in zichzelf heeft verloren. Er werd gestreden. Een verademing bij de eerste seizoenshelft waarbij het chagrijn van de supporters zich uitte in zuiver sarcasme.

Trainer Dick Schreuder heeft tot nu toe goed werk gedaan. Daar waar het merendeel van het team en de supporters het geloof was kwijtgeraakt, traint hij onverstoorbaar verder. We krijgen een loodzwaar programma. De andere realiteit is dat we weer onderaan staan. En dat had zomaar zondag anders kunnen zijn als de vuurwerkwerper niet was geëxplodeerd.

Anton Cramer