Dijk langs de Vecht
Dijk langs de Vecht Debby Alberts

Rookvrij en Fitter; een uniek stoppen met roken programma nu ook in Zwolle

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Rookvrij en Fitter. De woorden zeggen het al. Stoppen met roken gecombineerd met fitter worden! Beweging en een gezonde leefstijl maken een groot deel uit van dit nieuwe programma ontwikkeld in samenwerking met ziekenhuis CWZ in Nijmegen.

Is een programma zoals dit nodig? Ja. In Nederland rookt namelijk nog steeds 20% van de volwassenen. Gelukkig geeft 80% hiervan aan het liefst te willen stoppen.

Door ook de focus op leefstijl te leggen én de sessies in een actieve vorm te gieten is het programma vernieuwend en compleet. Uit onderzoek is gebleken dat stoppen onder reguliere begeleiding de kans van slagen wel 10 keer vergroot. Omdat bij dit programma ook gewerkt wordt aan een fittere leefstijl na het stoppen is de kans op terugval nog kleiner. Doordat deelnemers meer gaan bewegen tijdens het stoppen hebben ze ook minder last van drang naar sigaretten en ontwenningsverschijnselen. Bovendien komen deelnemers minder aan in gewicht of vallen zelfs af!               

              Stoppen kan individueel of in groepsverband bij Rookvrij en Fitter. Het programma bestaat uit een uitgebreide intake-sessie, actieve groepssessies of individuele sessies en een afrondende sessie. De begeleiding wordt gedaan door ervaren (leefstijl-) coaches.

In de sessies staan verschillende thema’s centraal zoals motivatie, valkuilen, voeding, beweging en omgaan met de drang naar sigaretten. Hiermee krijgen deelnemers de handvatten aangereikt om na de intensieve begeleiding zelfstandig gestopt te blijven. Behalve sessies zijn er wekelijkse wandelingen, Fresh Air Walks, onder begeleiding van een coach. Deze wandelingen mogen de deelnemers het hele jaar blijven doen om hun Rookvrije leven te ondersteunen. Tijdens dit hele jaar blijft de coach voor de (s)toppers klaar staan.                     

Rookvrij en Fitter is geaccrediteerd en wordt één keer per kalenderjaar 100% vergoed door de zorgverzekeraar zonder aantasting van het eigen risico. Deelnemers ontvangen dus geen rekening. Ook aanvullend gebruik van nicotinevervangende middelen en medicatie wordt compleet vergoed.

In Zwolle staat Rookvrij en Fitter onder begeleiding van Coach Debby Alberts.

Meer weten? Wandel op zaterdagen van 11 tot 12 gratis mee met de Fresh Air Walk.

Kijk op www.rookvrijenfitter.nl/zwolle voor meer informatie!