Afbeelding
Foto: Eigen foto

Britten Jeugd Strijkorkest speelt voor vrede met een benefietconcert

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Het traditionele concert van het Britten Jeugd Strijkorkest op 3 april in Theater de Spiegel, met de winnaars van het Britten Viool- en Contrabasconcours, staat dit jaar in het teken van de vrede in de Oekraïne en inzameling van geld voor noodhulp aan de Oekraïense bevolking. 

“Het Britten bestaat dit jaar vijftien jaar en we willen de winnaars van het Britten Concours in de spotlights zetten met dit concert. Toch kunnen we nu niet anders dan het concert opdragen aan de vrede in de Oekraïne”, aldus Loes Visser, dirigent en artistiek leider van het Britten. 

Logisch

Met drie Oekraïense orkestleden in het Britten en de bijzondere band die dirigent Loes Visser met Oekraïne heeft als gastdirigent in Kiev, was het een logische stap om iets te willen doen. Loes kwam in contact met de Stichting Humane, opgericht door Aurora Morariu en Marc Huitink uit Regio Zwolle, die ter plekke hulp biedt aan de Roemeens-Oekraïense grens met medicijnen, voedsel en alles wat nodig is om de vluchtelingen en Oekraïense bewoners in de grensstreek te helpen. Een initiatief dat nu met dit benefietconcert wordt gesteund. 

Slachtoffers

Het geld dat wordt gedoneerd wordt omgezet in medicijnen en voedselhulp. Medicijnen worden direct met busjes gebracht naar ziekenhuizen in de Oekraïne. Honderd procent van de opbrengst gaat naar slachtoffers van de oorlog en de organisatie van de hulp wordt door vrijwilligers gerund en ondersteund door de plaatselijke Rotaryclubs in Botosani in Roemenië. 

Première

Het Britten en violiste Carla Leurs openen het programma met Melody van de Oekraïense componist Myroslav Skoryk. Daarna spelen de winnaars van het Britten Concours, pianiste Hannah Shebayeva en Het Britten, een kleurrijk programma van Turina tot Britten. Van Kilian van Rooij klinkt de première van (Un) Save Haven voor viool en strijkorkest, van Ed de Boer de première van Loza voor contrabas en strijkorkest. Voorafgaand aan de voorstelling spelen de twee Jong Britten Orkesten (Edward en Benjamin) een voorprogramma in de foyer.

De opbrengst van de kaartverkoop van het concert op 3 april gaat geheel naar de Stichting Humane. Het publiek kan met de keuze van de kaart ook extra steun geven. De kaartverkoop verloopt via https://zwolsetheaters.nl/programma/brittens-got-talent.