Jelmer Siemons, initiatiefnemer KicksFit Zwolle. (Foto: Hans Smit)
Jelmer Siemons, initiatiefnemer KicksFit Zwolle. (Foto: Hans Smit) Foto: Hans Smit

Jelmer Siemons rolt KicksFit Zwolle uit bij HTC

· leestijd 1 minuut Sport

VOETBAL EN FITNESS - Het is nu nog alleen op de woensdagavond, maar als het aan initiatiefnemer Jelmer Siemons ligt, komen de maandag en de vrijdag er gauw bij. KicksFit, een combinatie van voetbal en fitness heeft ook zijn intrede gedaan in Zwolle, in dit geval bij HTC. “Het gaat echt om voetbalplezier en het trainen van je hele lichaam. Het beste van twee werelden.”

Siemons is eigenaar van Start2Move en voetballer bij HTC. KicksFit benaderde hem om het concept na Amsterdam, Utrecht en Eindhoven, ook in Zwolle uit te rollen. De Zwollenaar legde het initiatief vervolgens voor aan HTC, waarna de club toehapte.

Woensdag 16 maart was de start op het sportpark. Een klein groepje trainde onder andere met touwen, gewichten en speelde uiteraard ook een afsluitend partijtje voetbal. KicksFit is in principe voor volwassenen. De meeste leden zijn tussen de 20 en 50 jaar, maar lid worden kan al vanaf 16 jaar.

Uitstroom

“KicksFit is een nieuw en uniek concept van de KNVB. Het is bedoeld om de hoge uitstroom van voetballers bij hun vereniging tegen te gaan. Veel voetballers verlaten met tegenzin hun club, omdat ze niet meer aan hun teamverplichting kunnen voldoen. Door studie, werk, een gezin, of blessures”, legt Siemons uit.

Uit onderzoek blijkt dat de groep voetballers die uitstroomt vaak gaat fitnessen, hardlopen of op de racefiets stapt. “Alleen dan blijkt in veel gevallen dat de uitdaging best snel weg is, omdat deze sporten meestal niet in team- of competitieverband worden beoefend. Daardoor wordt het al gauw als saai ervaren en neemt de sportmotivatie af.”

Combinatie

“Bovendien is de behoefte aan fitness- en krachttraining de afgelopen vijf jaar sterk gestegen. Dat geldt juist niet voor de voetbaltrainingen. KicksFit speelt hier precies op in en biedt een combinatie aan van voetbalplezier en het trainen van je hele lichaam. Het voegt namelijk fitness- en voetbaltraining samen in workouts van minimaal één uur, waar zo’n twaalf deelnemers aan mee kunnen doen.”

“En wat ook een voordeel is. KicksFit is op flexibele tijden, er is geen opkomstplicht en het lidmaatschap is geldig op alle locaties van KicksFit”, voegt Siemons daar nog aan toe.
Dat laatste is wellicht ook de reden dat de belangstelling in Zwolle nog wat moet groeien. Sporten waar en wanneer je maar wilt, zonder al te veel verplichtingen. Dat is de huidige ontwikkeling in het sportlandschap. Siemons is niettemin ambitieus. “Ons doel is 60 tot 100 leden deelnemers bij HTC, die kunnen kiezen uit 8 tot 15 workouts per week.”

Voor meer informatie, aanmelding en een aanbieding, zie ook de website www.kicksfit.nl.

“Het gaat echt om voetbalplezier en het trainen van je hele lichaam”

De deelnemers in actie tijdens de eerste KicksFit training.
De deelnemers in actie tijdens de eerste KicksFit training.