De Ladies van ZAC met links trainer Hans Ruitenberg. Midden achteraan staat Marjan Volkers.
De Ladies van ZAC met links trainer Hans Ruitenberg. Midden achteraan staat Marjan Volkers. Hans Smit

Komt er een Zwolse Ladies League?

· leestijd 1 minuut Sport

AMATEURVOETBAL - Steeds meer Zwolse vrouwen trekken de voetbalschoenen aan. En niet alleen in de meiden- en vrouwencompetitie. Ook recreatieve teams zijn in opkomst. Zo startte ZAC in september met een recreatieve groep voor vrouwen vanaf ongeveer 40 jaar: de ZAC Ladies League. 

Wat begon als een goede grap bleek een gouden greep. Iedere vrijdagavond staan er nu zo’n 15 tot 20 vrouwen op het veld. “De Ladies én de club zijn enthousiast”, aldus Marjan Volkers van ZAC, zelf ook deelneemster. 

Balbeheersing

“Een schot in de roos. Sportiviteit en gezelligheid gaan hand in hand bij de Ladies League. Iedereen kan meedoen en voetbalervaring is niet nodig. We hebben twee enthousiaste trainers Remco Voorhorst en Hans Ruitenberg, die ons vooral trainen op balbeheersing. Iedere keer sluiten we af met een partijtje en een gezellige ‘derde helft’ in de kantine.”

En dat het een succes is, bleek wel uit de eerste training in september. Meer dan 25 vrouwen deden mee. Voor het grootste deel moeders van (jeugd)spelers, maar ook vrouwen uit de omliggende wijk en zelfs van buiten Zwolle.

Uiteindelijk zijn na de proefperiode tot de herfstvakantie meer dan 20 speelsters trainend lid geworden. In leeftijd variërend van 37 tot 61 jaar. Enkele 60+ dames maakten de overstap naar het Walking Football.
“En de groep groeit. Een aantal vrouwen van het eerste uur heeft inmiddels ook vriendinnen meegenomen, voegt Volkers toe.
ZAC is overigens niet de eerste vereniging in het Zwolse, waar op vrijdagavond voetbaldames actief zijn. ‘Dames recreatief’ van SVI traint al enkele jaren op de vrijdagavond.
Onlangs werd er contact gelegd, omdat De Ladies van ZAC een gelijkwaardige tegenstander voor een wedstrijdje zochten. Binnenkort is het mogelijk zover.

Oefenwedstrijd

De dames van ZAC en SVI gaan een keer oefenwedstrijd tegen elkaar spelen. En wie weet leidt dat tot meer.
Volkers:” Het zou mooi zijn als meer voetbalverenigingen uit Zwolle en omgeving een recreatieve vrouwengroep starten. Dan kunnen we in de toekomst misschien eens denken aan een toernooitje. Kijk bijvoorbeeld naar de Zwolse 35+ en 45+ competities voor mannen.”

“Een gezellig toernooi dat beurtelings door de deelnemende clubs wordt georganiseerd. Een Zwolse Ladies League? Wie weet.”

“Een Zwolse Ladies League? Wie weet.”