Gervane Kastaneer scoorde zijn eerste competitietreffer voor PEC Zwolle.
Gervane Kastaneer scoorde zijn eerste competitietreffer voor PEC Zwolle. Pedro Sluiter

PEC Zwolle beloont prima duel met fraaie zege op AZ

· leestijd 2 minuten Sport

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – PEC Zwolle is door tegen AZ te winnen van de laatste plaats af. In een sfeervol Mac3Park stadion werd het zondagavond 2-1 door goals van uitblinker Gervane Kastaneer en Daishwan Redan. PEC Zwolle staat nu zestiende en gaat zo met een goed gevoel de Paasdagen in.

Met Kastaneer is meteen de meest ijverige man bij PEC Zwolle genoemd. Op zijn aflatende inzet is al het hele seizoen niets aan te merken. Of hij nu in de basis staat of als invaller actief is. Op zijn scorend vermogen des te meer, want de aanvaller had deze competitie nog niet gescoord. Voor rust kreeg hij al een aantal goede mogelijkheden. Eerst schoot hij wild in het zijnet en even later stuitte hij op AZ doelman Peter Vindahl Jensen, toen Daishwan Redan hem in stelling bracht. Verder gebeurde er weinig in de eerste helft. Er werd dan ook gerust met 0-0.

Puike voorzet

Hoe anders was dat in de tweede helft. PEC Zwolle zette veel druk naar voren, hield geloof in eigen kunnen en ging meer en meer op zoek naar de openingstreffer. Ook nu weer was Kastaneer ijverig en betrokken bij de kansen die de ploeg creëerde. De ene kopbal ging vlak na de hervatting nog net voorlangs, de tweede was raak na een puike voorzet van Djavan Anderson. Dat betekende de 1-0 én zo de allereerste Zwolse competitietreffer van Kastaneer.

Daarna had AZ ook het idee dat er wat moest gebeuren als de nummer vijf op de ranglijst. Zo ontstond er in de tweede helft een open, aantrekkelijk en levendig duel, waarmee de eerste 45 minuten helemaal vergeten waren. Redan, Pelle Clement en Kenneth Paal waren dichtbij een tweede Zwolse treffer. Aan de andere kant kreeg Jesper Karlsson een grote kans op de gelijkmaker, maar hij schoot hard op PEC Zwolle doelman Kostas Lamprou. Toch kwam AZ op gelijke hoogte, net in een fase dat het alle kanten op kon. Vangelis Pavlidis snelde vanaf links de zestienmeter in en haalde uit. De bal verdween in de lange hoek: 1-1.

Hachelijke momenten

Het pleitte in alles dat PEC Zwolle ondanks de tegenslag, vol voor een tweede treffer bleef gaan. En die kwam er. Daishwan Redan schoot ruim vijf minuten voor tijd keihard raak en besliste zo de wedstrijd, al waren er wel wat hachelijke momenten voor de Zwolse goal. Aan de andere kant had Kastaneer de wedstrijd helemaal moeten beslissen, maar hij ging te veel voor eigen succes. Niemand die er bij PEC Zwolle om maalde, want na drie nederlagen werd er eindelijk weer eens gewonnen.

Door de overwinning stijgt PEC Zwolle naar plek zestien. Aan het eind van het seizoen is die plaats goed voor een playoffplek. Willem II en Sparta sluiten de rij, al hebben de Rotterdammers nog twee duels te goed. Eentje daarvan vindt zaterdag plaats, wanneer Sparta tegen Fortuna Sittard aantreedt dat vijftiende staat. PEC Zwolle heeft 23 punten uit 29 duels en speelt zaterdag 23 april uit tegen RKC Waalwijk.