Het clubhuis van ZLTB op een leeg tennispark, tijdens de open dag.
Het clubhuis van ZLTB op een leeg tennispark, tijdens de open dag. Foto: © Pedro Sluiter

Jubileumjaar vol problemen voor ZLTB; privacyzaak hangt tennisclub boven het hoofd

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

TENNIS 

ZLTB bestaat dit jaar negentig jaar, maar de feeststemming is ver te zoeken bij de tennisclub, dat met een bestuurscrisis zit en een langdurig probleem heeft met twee gravelbanen. Ondertussen heeft de voorzitter van de afgelopen vier jaren, Jasja Scholtens, zich nog te verweren bij de Autoriteit Persoonsgegevens tegen een klacht van oud-bestuurslid, en erelid nota bene, Danny van Deventer. Die stelt dat zijn privacy is geschonden en wil dat zijn naam gezuiverd wordt tegenover de leden.

De vlag hangt niet in top bij de vereniging aan de Veerallee, waar de open dag (2 april) letterlijk en figuurlijk in het water viel en de eerste competitiedag (10 april) voor het hoogst spelende (heren)team figuurlijk. Twee van de zeven gravelbanen zijn namelijk niet goed genoeg om competitie op te spelen en het is de vraag wat dat voor gevolgen heeft voor het jaarlijkse Peperbustoernooi, dat vanwege corona al niet door kon gaan in 2020 en 2021. Helaas is er geen (zichtbaar) bestuur om antwoord te geven op dit soort vragen. Een feit is dat het toernooi nog niet op de kalender staat terwijl andere Zwolse tennisclubs hun toernooien voor de zomer al wel hebben vast gelegd. Zoals de PAF Open (4-7 juli), de Stadshagen Open van TC ‘91 9 (11-17 juli), en de Zwolse Tenniskampioenschappen op de zeven Zwolse tennisparken (22-28 augustus).

Het dagelijks bestuur (voorzitter, secretaris en penningmeester) van de Zwolsche Lawn Tennis Bond kondigde meer dan een jaar geleden haar afscheid aan, maar slaagde er niet in opvolgers te vinden. Aanvankelijk was er wel een groepje bereid de kar te gaan trekken, maar die mensen zijn na gesprekken met het bestuur afgehaakt en de initiatiefnemers daarvan willen niet met hun naam in de krant. Op de slecht bezochte algemene ledenvergadering van 14 maart (2022) traden Jasja Scholtens, Bas Huurneman en Margreet de Witte officieel af en een noodoproep voor de opvolging leverde niets op.

Geen reactie

Hierop werd opnieuw een alv uitgeschreven en het is de vraag of er op deze bijeenkomst van dinsdag 12 april wel leden zijn opgestaan. De betrokkenheid om bestuurstaken te vervullen, is ver te zoeken en het aantal commissies dat zonder voorzitter zit, is al niet meer op de vingers van een hand te tellen. De drie overgebleven bestuursleden, waarvan er twee na dit jaar aftreden, zijn niet bereikbaar of beschikbaar voor een reactie. Dit geldt ook voor Scholtens, de enige die met een telefoonnummer op de website staat. 

Schenden AVG-regels

En dan speelt er, ook achter de schermen, dus nog een privacyzaak waarbij oud-bestuurslid Van Deventer een handhavingsverzoek heeft ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Deze uitspraak, en mogelijk een boete vanwege het schenden van de regels van AVG (algemene verordering gegevensbescherming), hangt de club nog boven het hoofd. Op de alv van 14 maart is namelijk decharge verleend aan het bestuur van 2021, dat doet voorkomen alsof de zaak is afgehandeld met het antwoord dat zij heeft gegeven aan de AP. 

Eerherstel

“Ik wil dat mijn naam gezuiverd wordt ten opzichte van de leden. Als zij dat fatsoenlijk doen dan is het klaar, maar ik wil wel eerherstel”, zegt de man die in 2020 naar buiten trad over de oorzaak van de problemen met de twee gravelbanen en sindsdien op voet van oorlog staat met het bestuur onder leiding van Scholtens. Dat bestuur legt de schuld van de problemen bij het oude bestuur, dat in 2018 aftrad en waar Van Deventer deel van uitmaakte. Lees in dit artikel van 30 augustus 2020 meer over dit conflict.

In het heetst van de strijd heeft Scholtens middels een brief naar de leden en ondergetekende, Van Deventer beticht van ongepast en zelfs intimiderend gedrag. Hiervoor werd geen wederhoor gepleegd met Van Deventer en bovendien werden deze beschuldigingen ontkend door betrokken partijen. Het, inmiddels voormalige, bestuur lijkt nu nog wel een prijs te moeten betalen voor deze poging tot karaktermoord. 

Een leeg tennispark tijdens de open dag van ZLTB, toen de blaashal (van het winterseizoen) nog stond.