Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Celstraf maar geen kliniek voor oud-tbs’er na bedreiging agenten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Hij zocht in Zwolle herhaaldelijk de confrontatie met agenten, maar een ernstig gevaar voor de samenleving ziet de rechtbank niet in de oud-tbs’er. De man kreeg dinsdag een celstraf onder meer voor het bedreigen van agenten met een op een pistool lijkende aansteker.

Op een haar na hadden twee agenten geschoten op de 38-jarige Abdessamed el B. Ze kwamen op 4 mei vorig jaar af op de melding dat een man op straat in Zwolle een pistool richtte op voorbijgangers. Dat voorwerp richtte hij ook op de twee agenten, naar later bleek een aansteker.

Het is een van meerdere feiten waarvoor de man terechtstond. ook bedreigde hij meerdere agenten. Twee kregen een bekertje water in het gezicht, dat hij had aangelengd met zijn ontlasting. El B. wandelde op 25 april 2020 de kliniek uit nadat hij een tbs-maatregel van maximaal 4 jaar had uitgezeten. Hij zat in totaal 8,5 jaar in een tbs-kliniek na een veroordeling in een bedreigingszaak. Verder behandelen was niet meer mogelijk omdat hij zijn termijn had uitgezeten.

“De verdachte lijkt alles in het werk te stellen om de aandacht van de politie te trekken om vervolgens de confrontatie aan te gaan”, concludeerden de rechters dinsdag. De kans dat meneer opnieuw over de schreef gaat, wordt als hoog ingeschat. En toch legden de rechters, naast de celstraf, niet de door het Openbaar Ministerie gevraagde tbs-maatregel op. Deskundigen stelden ook vast dat er geen aanwijzingen zijn dat meneer daadwerkelijk agressief wordt. Het ‘gevaar voor de samenleving’, dat vastgesteld moet zijn voordat een tbs-maatregel opgelegd kan worden, is er dus niet.

Een behandeling in een verslavingskliniek als onderdeel van een voorwaardelijke straf zien de rechters ook niet zitten. De man zit al vele maanden vast voor vergrijpen waar niet veel meer straf opgelegd kan worden dan die voorlopige hechtenis. En dus legden de rechters de man 296 dagen celstraf op.