Marianne Het Lam-Scholten (rechts) gaat samen met Iris Reinders vol overtuiging voor het blok. Op de achtergrond leven trainer Eric Meijer en de bank van Regio Zwolle Volleybal mee.
Marianne Het Lam-Scholten (rechts) gaat samen met Iris Reinders vol overtuiging voor het blok. Op de achtergrond leven trainer Eric Meijer en de bank van Regio Zwolle Volleybal mee. Foto: Hans Smit

Finaledroom Zwolse volleybalvrouwen aan zijden draadje na kansloos verlies; ‘we waren niet onszelf’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

VOLLEYBAL 

Natuurlijk hopen Marianne het Lam-Scholten en trainer Eric Meijer nog op een geweldige ommekeer voor Djopzz Regio Zwolle Volleybal, aanstaande zondag in de return tegen Apollo 8, maar na het kansloze verlies in eigen huis lijkt de strijd in de halve finales van de play-offs al zo goed als gestreden.

Nee, het is geen publiekswissel die Het Lam-Scholten ten deel valt als ze halverwege de derde set naar de kant wordt gehaald door Meijer. De routinier, bezig aan haar afscheidstournee, deelt in de malaise bij de ploeg die nog zo verwachtingsvol naar de ‘best of three’ met Apollo 8 toe had geleefd. Na het overtuigend opzij schuiven van VCN in de kwartfinales en met de laatste wedstrijd tegen Apollo 8 (3-1 winst op 2 maart) in het achterhoofd, is daar ook alle reden toe. De complete off-day, voor zo’n driehonderd enthousiaste toeschouwers in het Theater van de Sport, is een bittere pil voor de jonge formatie. 

Tot 9-9 in de eerste set is er sprake van een wedstrijd, maar hierna is het Zwolle dat grossiert in fouten en daarmee Apollo de zege in de schoot werpt. Met name de eigen opslag en de servicepass (na de opslag van de tegenstander) laten enorm te wensen over. Het leidt tot een afgetekende 0-3 (18-25, 16-25 en 17-25). Daarmee is de kans groot dat de eindstrijd om het landskampioenschap net als vorig jaar gaat tussen Apollo en Sliedrecht Sport, dat tegen VC Sneek al een voorschot op de finale heeft genomen.

“We spelen deze wedstrijd tegen onszelf. Dat maakt het dubbel frustrerend. Serverend hebben we echt te veel laten liggen en aanvallend komen we niet tot scoren. Bij vlagen hebben we wel goed gepasst, maar maken we het niet af aan het net”, zegt Het Lam-Scholten, die ook haarzelf niet spaart. “Ik was zelf niet goed en ik snap dat ik er af moest. Volledig terecht. De wissels mochten niet baten helaas.”

Vrijuit spelen

De kans om voor het eerst de finale van de play-offs om het landskampioenschap te bereiken, is er nog steeds, maar dan moet Zwolle in Borne met 0-3 of 1-3 winnen. Dan dwingt het een ‘golden set’ af. “Zondag hebben we niets te verliezen. Kunnen we vrijuit spelen”, vindt Het Lam-Scholten. “Op de training moeten we scherp zijn, op elkaar en met elkaar. Elkaar vertrouwen geven, elkaar helpen. En dan met goede moed en teamgevoel naar Borne.”   

‘Echt heel slecht’

Trainer/coach Meijer ziet de complete off-day van zijn team geenszins aankomen. “In de kwartfinales tegen VCN waren we twee keer goed, halve finales beker tegen Sliedrecht waren we goed, we hebben de laatste keer van Apollo gewonnen. Ik zag totaal niet aankomen dat we op deze manier eraf zouden gaan. Ik vond Apollo zwak, maar wij waren echt heel slecht”, aldus Meijer, die de vinger niet op de zere plek kan leggen. “We hebben tegen ons zelf staan volleyballen, maar waarom? Geen idee. Soms voel je vooraf wel eens stress, maar iedereen zat er goed bij voor de wedstrijd.”

Het Lam-Scholten vermoedt dat de spanning toch een rol heeft gespeeld. “Dat speelt vast mee. Het is natuurlijk wel halve finales. Je strijdt voor een plek in de finale, er is iets mogelijk. Met dat geloof stapten we het veld op, maar dat hebben we niet laten zien. We waren niet onszelf.”