Bedrijfsleider Erik Hakvoort in de Zwolse Schatkamer.
Bedrijfsleider Erik Hakvoort in de Zwolse Schatkamer. Foto: WaardeRing

Zwollenaren lopen warm voor vintage producten en circulair design

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Amper twee maanden na opening blijkt de Schatkamer bij Kringloop Zwolle aan de Veerallee al een succes. Veel mensen weten de lifestylewinkel met de unieke, refurbished producten en de tweedehands designartikelen te vinden. “De omzet is vanaf het prille begin al vier keer groter dan ik van te voren had ingeschat”, zegt bedrijfsleider Erik Hakvoort.

Beeldjes, vintage lampen, bijzondere objecten en designartikelen met een verhaal. Behalve vintage en brocante vind je hier ook prachtige objecten die met duurzame passie en veel ambachtelijke kennis van zaken uit afgedankte spullen en materialen zijn gemaakt door kleine ondernemers uit de regio. Armbanden van fietsbanden, tassen en artikelen uit afgedankte spijkerbroeken en leer. Unieke sieraden en kandelaars gemaakt uit afgedankte materialen. Nieuwe kaarsen uit oud kaarsenvet. Allemaal artikelen met een verhaal, die met duurzame passie en veel ambachtelijke kennis van zaken uit afgedankte spullen en materialen zijn gemaakt door kleine ondernemers uit de regio. 


Kandelaars gemaakt door Hilda / made it with care van onverkoopbaar glaswerk uit de kringloopwinkel. - WaardeRing

“De Schatkamer ziet er geweldig uit”, verklaart Erik het succes. “Dat is geheel te danken aan de mensen die het pand met veel kennis van zaken hebben aangekleed en ingericht.” Daarnaast is het publiek toe aan een winkel als de Schatkamer. “Mensen worden duurzamer. Het besef groeit dat grondstoffen uitgeput raken en dat we een omslag moeten maken. Door de Schatkamer ontdekken mensen dat gebruikte spullen en van afgedankte materialen gemaakte nieuwe designartikelen van grote esthetische waarde kunnen zijn. Daarmee trekken we een nieuwe doelgroep aan.”


Het interieur van de Schatkamer. - WaardeRing

“Ons verhaal spreekt mensen aan”, zegt Erik. “Wij zijn geen doorgeefluik, wij denken goed na over hoe we afgedankte spullen en materialen een nieuw leven kunnen geven. Kijk, omzet is belangrijk om het allemaal te kunnen betalen. Duurzaamheid is gewoon een must. Maar het gaat mij juist ook om de mensen. Ik wil ruimte en kansen bieden aan mensen met rugzakjes, nieuwkomers, leerlingen, studenten, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, noem maar op. Iedereen is welkom. En als de mensen zich prettig voelen op de werkplek, dan komen de ideeën en omzetten vanzelf.” 


De Schatkamer staat vol met vintage schatten, zoals dit theeservies. - WaardeRing

WaardeRing (www.waarde-ring.nl) is een netwerk van partners in de regio Zwolle, die gaan voor circulariteit en inclusiviteit. Het was één van de dromen bij de start van circulair ambachtsnetwerk WaardeRing: het openen van een lifestyle winkel in het centrum van Zwolle. Een speciale vestiging van Kringloop Zwolle dus, die publiek aantrekt dat niet standaard bij de kringloop komt. 


In de Schatkamer worden tassen verkocht van Atelier Noggus. Vrijwilligers van Atelier Noggus maken deze van oude kleding en stoffen en leer van onverkoopbare banken uit de kringloopwinkel. - WaardeRing

WaardeRing wil hiermee laten zien dat circulariteit het ‘nieuwe normaal’ is. Sinds juni 2019 is er al een Schatkamer in het centrum van Ommen. “Inmiddels lopen zowel winkel als bijbehorende webshop www.schatkamer.com als een trein”, zegt Erik die ook de Ommer Schatkamer onder zijn hoede heeft. Reden om het succes te prolongeren in Zwolle. “Het was de vraag of kringloop en lifestyle-gebeuren zo naast elkaar wel zou werken. Maar het loopt als een tierelier.” 

De Schatkamer aan de Veerallee in Zwolle is op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. “Wij zijn op zoek naar vrijwilligers, zodat we ook de rest van de week open kunnen”, zegt Erik. 

Afbeelding
Protest voor loonsverhoging in primair- en voorgezet onderwijs bij Gymnasium Celeanum Algemeen 26 mei, 17:49
Afbeelding
BOEi neemt drie gebouwen van voormalige IJsselcentrale Harculo over van ENGIE Algemeen 26 mei, 15:32
Afbeelding
Zonneplan Stagebedrijf van het jaar 2023 Algemeen 26 mei, 13:45