Afbeelding
Foto: unsplash.com

Waarom cryptomunten bij een exchange laten staan geen goed idee is

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Als je in cryptomunten investeert, dan koop je ze wellicht aan via een exchange. Dergelijke exchanges werken als een beurs en brengen vraag en aanbod samen. Zo hoef je zelf niet aan te kloppen bij je buurman met de vraag of hij Bitcoins heeft en ze wil verkopen. Nadien kan je de cryptomunten bij de exchange laten staan of neem je ze op. Experts zijn het erover eens dat de munt bij de exchange laten staan eigenlijk niet de beste keuze is. Dat heeft verschillende redenen.

Cryptomunten bij een exchange laten staan biedt voordelen

Als je deze Bitcoins gewoon bij de exchange laat staan, heb je wel een groot voordeel. Je kan ze namelijk zonder al te veel gedoe snel opnieuw verkopen. Je hoeft ook geen wallet aan te schaffen en je hoeft er geen technische dingen voor te regelen. Bovendien hebben betrouwbare exchanges een goede beveiliging, een goede verzekering en werken ze vaak via aparte stichtingen of garantiefondsen. Dit moet garanderen dat jij je Bitcoins behoudt als de exchange op de fles zou gaan. Ten slotte bieden exchanges vaak allerlei tools aan. Je kan dan bijvoorbeeld eenvoudig zien wat je cryptomunten waard zijn, of je winst hebt gemaakt en hoeveel munten je hebt. Deze tools gaan niet zover als de tools die worden aangeboden bij platforms als Bitcoin Pro (the-bitcoinpro.com/nl/), maar zijn toch behoorlijk nuttig.

Niet de veiligste oplossing

Het lijkt dus een goed idee om je cryptomunten bij de exchange te laten staan, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. In de eerste plaats is er namelijk het risico dat je cryptomunten worden gestolen. Dergelijke exchanges investeren heel veel geld in de beveiliging en doen er alles aan om je cryptomunten te beschermen. Maar de grote geldsommen zijn aanlokkelijk. Er vinden voortdurend aanvallen plaats en heel af en toe is dat eens succesvol.

Veel bekende exchanges zijn ooit al eens gehackt. De bekendste hacks zijn deze van het voormalige Mt. Gox, dat daarop zelfs failliet ging, en van CoinCheck. Ook onder meer Binance, Coinbase en Huobi werden al eens gehackt. Helemaal veilig ben je dus eigenlijk nooit. Daarom blijft het aan te raden om je cryptomunten op een cold wallet op te slaan. Dat is nog steeds de beste manier om cybercriminelen op een afstand te houden.

Exchanges verkopen mogelijk munten die ze niet hebben

Volgens Forbes is er nog een tweede reden waarom je maar beter je cryptomunten niet bij exchanges plaatst. Volgens Forbes zouden exchanges mogelijk een spelletje spelen en meer tokens verkopen dan ze daadwerkelijk hebben, een beetje zoals banken dat ook doen. In feite zijn de tokens die op het platform staan dus niet daadwerkelijk van jou, maar zijn het IOU’s (I Owe You’s). Je hebt er recht op en je hebt een vorderingsrecht op de exchange, maar de munten zelf zijn niet jouw bezit. Enkel de schuldvordering is dat wel.

Forbes geeft aan dat verschillende exchanges mogelijk berekenen hoeveel cryptomunten hun klanten er hebben geplaatst. Ze weten dan hoeveel ze meer kunnen verkopen. Dat houdt natuurlijk risico’s in, zowel voor de exchange als voor de belegger. Aan dat spelletje speel je gewoon liever niet mee. De theorie dat exchanges dit doen, gaat al langer mee. Er is echter nog maar weinig bewijs voor geleverd, hoewel het zeker iets is om rekening mee te houden.