Afbeelding
Foto: Aangeleverd

De voordelen van duurzaam bouwen

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Duurzaamheid hoeft niet beperkt te blijven tot het recyclen van lege blikjes en het verminderen van kantoorpapierafval. Hoewel deze bescheiden acties samen een groot verschil maken, stelt duurzaam bouwen bedrijven van alle maten in staat om kosten te besparen en hun milieu-impact van onderaf te minimaliseren.

Wat is de definitie van duurzaam bouwen?

Om het energieverbruik en gevaarlijk afval te verminderen, houdt duurzaam bouwen in dat bij bouwprojecten hernieuwbare en recycleerbare materialen gebruikt worden. Het initiatief is er vooral op gericht het milieu effect van de industrie te verminderen door duurzame bouwmethoden te gebruiken, energie-efficiëntie te bevorderen, en groene technologieën toe te passen.

Terwijl vele organisaties uit vele industrieën werken aan meer milieubewustzijn, richten velen hun inspanningen op de bouw, die de grootste verbruiker van hulpbronnen in de wereld is. Alleen al deze industrie verbruikt meer dan de helft van alle grondstoffen die wereldwijd gebruikt worden en produceert een grote hoeveelheid afval. Bijzonder aan de bouw is dat ze de gevolgen van de opwarming van de aarde aanzienlijk kan beperken door verouderde methoden uit te bannen.

Duurzaam bouwen is erop gericht de negatieve gevolgen tijdens het bouwproces en daarna te verminderen, en biedt een aantal voordelen.

Efficiëntie in energie

Duurzame bouwwerken bevatten unieke constructie- en ontwerp-kwaliteiten waardoor ze zeer efficiënt kunnen zijn, vooral op het gebied van energie- en waterbesparing, zoals het kiezen voor een Sanispecials hangtoilet. Duurzame gebouwen worden vaak zo geconstrueerd dat de natuurlijke verlichting optimaal is, naast het gebruik van zonne-energiesystemen. Ook kan taakverlichting worden gebruikt in plaats van bovenlicht. Verder vermindert het gebruik van waterbesparende sanitair en regenwateropvangsystemen in duurzame gebouwen de waterverspilling.

Efficiëntie in de gezondheid

Mensen die in duurzame gebouwen wonen of werken profiteren van een betere luchtkwaliteit binnenshuis, en van allerlei andere gezondheids- en welzijnsvoordelen. Groen bouwen komt de plaatselijke bevolking en het milieu ten goede, want duurzame bouwmaterialen bevatten geen kankerverwekkende stoffen en giftige verontreinigende stoffen. Energieverlies voorkomen is ook een onderdeel van duurzaam bouwen.

Betere levenskwaliteit door een beter binnenmilieu

Het is geen geheim dat onze omgeving een grote invloed heeft op onze gezondheid als het gaat om onze levenskwaliteit. Ontwerpers over de hele wereld hebben enorme vooruitgang geboekt bij het maken van duurzame architectuur die een grote invloed kan hebben op de mensen die in zulke gebouwen wonen en tegelijk de negatieve milieu-impact die zulke bouwwerken kunnen hebben aanzienlijk vermindert. Bewoners die in groene gebouwen wonen of werken zien hun gezondheid, stressniveau en algemene levenskwaliteit aanzienlijk toenemen als gevolg van binnenhuisarchitectonische aspecten zoals verbeterde lichtbronnen, thermische omstandigheden, ergonomische voorzieningen, en zelfs verbeterde luchtkwaliteit.

Verminderen, hergebruiken en aanvullen van water

Waterefficiëntie is een ander concreet voordeel van duurzaam bouwen. Groen ontwerpen kan, volgens onderzoek, niet alleen waterverspilling via waterbesparende sanitair voorzieningen tot een minimum beperken, maar ook de druk op gemeenschappelijke watervoorraden. Het is mogelijk water te recycleren en alternatieve waterbronnen te gebruiken door speciaal ontworpen waterzuiveringssystemen te installeren (zoals regenwater). Deze vooruitgang spaart niet alleen deze kritieke natuurlijke hulpbron, maar ook toekomstige voorraden schoon water.

Duurzaam bouwen, vaak groen bouwen genoemd, is het gebruik van milieuvriendelijke, hulpbronnenefficiënte bouwpraktijken om het totale milieu effect van een bouwwerk tijdens de levensduur ervan te verminderen. De bouw en veel van zijn processen kunnen belangrijke directe en indirecte gevolgen hebben voor het milieu, de economie en zelfs de maatschappij.

Beter materiaalgebruik

In duurzame constructies wordt water doeltreffender en milieuvriendelijker beheerd. Water-recyclagesystemen, zoals het opvangen van regenwater voor het reinigen van het toilet, kunnen in milieuvriendelijke bouwwerken worden aangebracht. Natuurlijke energie, zoals zonne- of windenergie, kan in duurzame bouwwerken verzameld, opgeslagen en gebruikt worden.

Om het milieu effect te verminderen, gebruiken duurzame bouwtechnieken groene bouwtechnieken die zowel energiezuinig als milieuvriendelijk zijn. Duurzaam bouwen helpt niet alleen het milieu door natuurlijke hulpbronnen te sparen, maar het kan ook je financiële lijn ten goede komen.