Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Banken vergelijken en andere tips voor meer duurzaamheid

· leestijd 1 minuut Algemeen

Je ecologische voetafdruk onder de loep nemen, we doen het zo nu en dan omdat de generaties na ons ook van deze planeet willen genieten. Er zijn veel meer dingen die je kunt doen dan alleen je afval scheiden, vaak met meer impact. En in veel gevallen goedkoper!

Banken vergelijken

Duurzaamheid in de breedste zin van het woord betekent ook voorzichtig omspringen met andere zaken dan alleen het milieu. Op de website www.bankingreview.nl worden banken vanzelfsprekend getoetst op hun ecologische impact, maar ook op bijvoorbeeld inclusiviteit en het investeren in wapens en andere dubieuze handel - tot voor kort verborgen activiteiten van grote banken. En niet te vergeten de kosten.

Minder of geen vlees meer eten

In het begin lijkt het moeilijk, stoppen met vlees eten. Maar wanneer we allemaal in ieder geval wat minder vlees eten, kan die ellendige bio-industrie waar met name Nederland om bekend staat, op de schop. En wordt er veel minder CO2 geproduceerd. Niemand heeft elke dag vlees nodig, dat hebben ook de grote bedrijven intussen begrepen: ze maken steeds betere vleesvervangers, die soms niet van echt te onderscheiden zijn. Neem de proef maar eens op de som. Ook de ontwikkeling van kweekvlees uit DNA is interessant. 

Auto delen

Als je erover nadenkt wanneer je in dit kleine landje met prima fietspadennetwerk en openbaar vervoer écht een auto nodig hebt, kom je erachter dat je het grootste deel van het jaar prima zonder kunt. Net als bij de vorige twee tips spaar je bovendien enorm veel geld uit als je een auto deelt in plaats van koopt. Daar bestaan allerlei apps voor. Een alternatief is het elektrische rijden, maar dat is voor de meerderheid nog niet aantrekkelijk. 

Met de trein op vakantie

Als we vaker auto’s gaan delen in plaats van kopen (denk ook aan carpoolen!), gaan we de goede kant op. Trek die gedachte door richting het vliegen: wanneer we voor vakanties massaal voor de trein richting pakweg Italië, Spanje of Engeland kiezen, worden de nu nog prijzige tickets vanzelf goedkoper. In Frankrijk is er al de wet dat er voor afstanden die binnen tweeënhalf uur per trein afgelegd kunnen worden, geen vliegtickets beschikbaar mogen zijn. 

Kringlopen!

Nieuw kopen is uit, kringlopen is hip. De kringloopwinkels zijn booming in Nederland omdat meer mensen zich bewust zijn van de driedubbele duurzaamheid ervan. Niet alleen verkleinen ze de afvalberg en komen mensen met een klein budget goedkoop aan hun spullen, ook zijn het vaak plekken waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt terecht kunnen.

 

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 14 uur geleden