Striptekenaar Renee Rientjes werkt aan een project over Munchhausen-by-proxysyndroom.
Striptekenaar Renee Rientjes werkt aan een project over Munchhausen-by-proxysyndroom. Foto: Pedro Sluiter

Renee Rienties uit Zwolle maakt stripboek over ‘heftige ziekte’ Munchhausen-by-proxy

· leestijd 1 minuut Algemeen

(Door Joost ter Bogt)

ZWOLLE - Een syndroom waarbij een verzorger van een kind naar buiten toe doet alsof een kind ziek is, terwijl dat niet zo is, of waarbij de ouder het kind expres ziek maakt. Over dat syndroom, Munchhausen-by-proxy, maakt de Zwolse striptekenaar Renee Rienties (28) een zogenoemde graphic novel. In het stripboek staat het verhaal van Nina Blom centraal, die de gevolgen van het syndroom zelf als kind ervoer en daarover het tien keer herdrukte boek Je bent een verschrikkelijk kind schreef. “Met het dit boek hopen we het verhaal toegankelijker te maken, we hopen dat het syndroom uit de taboesfeer komt.” 

Renee begon met striptekenen na haar opleiding multimedia op het Cibap. Eigenlijk wilde ze naar ArtEZ, maar ze besloot een leven als zelfstandig striptekenaar te beginnen. Tot nu toe heeft dat z’n vruchten ruimschoots afgeworpen, want Renee heeft aan opdrachtgevers vanaf het eerste moment geen tekort gehad. Ze heeft bijvoorbeeld kinderboeken van formule 1-presentator Olav Mol getekend.

Toen ze werd gebeld met de vraag of ze het stripboek over Munchhausen-by-proxy wilde maken, twijfelde ze geen moment, vertelt ze. “Ik vond het belangrijk dit te doen, al helemaal toen ik begon te lezen over het syndroom. Ik wist er al wel het een en ander van, maar doordat ik er nu al maanden mee bezig ben, weet ik inmiddels aardig wat.”

Het verhaal moet ervoor zorgen dat kinderen, maar bijvoorbeeld ook medisch personeel, ouders en buren, meer te weten komen over het syndroom, omdat het vaak onopgemerkt plaats kan vinden in een kinderleven, legt ze uit. “Als kind wuif je gauw bepaalde acties van je ouders weg omdat je kunt denken dat het normaal is, ook wanneer dat niet zo is”, zegt ze. “Als dat zo is, en je wordt bijvoorbeeld expres ziek gemaakt door een van je ouders, kan dat grote gevolgen hebben.”
Nina, het hoofdpersonage in het stripboek, groeide op in een gezin met haar drie jaar oudere zus. Ze was een vrolijk kind, maar werd veel thuisgehouden omdat ze volgens haar moeder vaak ziek was. Achter gesloten deuren maakte haar moeder Nina op gruwelijke wijze ziek, keer op keer.

“Ja, dat is best heftig. Het was ook even wennen om hiermee te werken, en soms is het zwaar. Toch vind ik het erg belangrijk”, vertelt Renee. Voor het boek werkt ze samen met een scenarioschrijver, die de vertaalslag van het geschreven boek naar strip maakt. “Dat is nodig, want in een stripboek past veel minder tekst”, vertelt Renee.

Een crowdfundingsactie voor het boek loopt tot het einde van de maand. “Met dat geld wordt het boek betaald”, vertelt Renee. Inmiddels werkt ze sinds januari fulltime aan de graphic novel. “We hopen dat het eind dit jaar af is, zodat het volgend jaar in de winkels komt. Dat is het doel.”

Meer info: www.voordekunst.nl/projecten/14004-nina-de-graphic-novel