Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Alles duurder? 7 tips om je woonlasten te verlagen

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

De afgelopen jaren heeft de ECB van alles gedaan om de inflatie op een bepaald minimumpeil te houden. Diverse factoren hebben er echter sinds midden 2021 voor gezorgd dat de inflatie fors gestegen is. Door onder andere de oplevende economie na de coronacrisis en de inval in Oekraïne door Rusland vertonen de voedsel- energie- en brandstofprijzen sindsdien een flinke stijging. Doordat de lonen niet evenredig meestijgen, is er sprake van een koopkrachtdaling. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat ook jouw koopkracht sterk daalt. Bijvoorbeeld door je woonlasten te verlagen. Hieronder vind je zeven tips daarvoor.

Hoe groot is de koopkrachtdaling en wat doet de overheid eraan?

Nederlanders kunnen dit jaar behoorlijk wat minder met iedere euro. Het Centraal Planbureau berekende onlangs nog dat in 2022 de gemiddelde koopkrachtdaling 2,7 procent zal bedragen. Dit kan echter overigens nog oplopen tot zelfs bijna 3,5 procent. Dergelijke cijfers zijn al vier decennia niet meer voorgekomen, en dus redelijk uitzonderlijk.

De Nederlandse overheid heeft gelukkig ingezien dat een dergelijke koopkrachtdaling veel huishoudens in de financiële problemen kan brengen. Hoewel een volledige koopkrachtreparatie niet gegarandeerd kan worden, zijn er wel maatregelen getroffen om de dalende koopkracht te dempen. Zo zijn de brandstofaccijnzen per 1 april verlaagd, en de belasting op elektriciteit en gas met ingang van 1 juli.

Niet veel mensen kunnen ontkomen aan de stijgende prijzen. Vooral niet aan de hogere energierekening. Gelukkig zijn er wel manieren om te besparen op je woonlasten. Vooral woningeigenaren kunnen profijt hebben hierbij. Omdat de hypotheek voor veel huishoudens de grootste uitgave iedere maand is, kan een besparing hierop al snel verschil maken. Door ook nog eens je woning te gaan verduurzamen, verlaag je je energierekening. Hoe je je woonlasten kunt verlagen? Hieronder vind je zeven praktische tips.

Sluit je hypotheek over

Heb je voor 2016 de hypotheekrente voor langere tijd vastgezet? Maar is het einde van de rentevastperiode nog niet in zicht? Door de stijgende rentes kan het nu alsnog interessant zijn je hypotheek over te sluiten. De stijgende rentes zorgen namelijk voor een lagere boeterente, als daar überhaupt nog sprake van is. Online kun je gemakkelijk de boeterente en hypotheek berekenen. Hier vind je ook veel informatie over je vaste lasten vergelijken en besparen.

Middel de hypotheekrente

Is oversluiten toch geen optie vanwege de boeterente? En wil je toch bij je huidige hypotheekverstrekker blijven? Informeer dan eens naar de mogelijkheden de hypotheekrente te middelen.

Kies voor een rentevastperiode in plaats van variabele hypotheekrente

Mensen met een variabele rente konden de afgelopen jaren goed profiteren van de situatie op de hypotheekmarkt. Het afgelopen jaar hebben veel hypotheekverstrekkers echter de rente minimaal eenmaal verhoogd. De kans is aanwezig dat de rentes nog verder zullen stijgen. Wil je hogere woonlasten in de toekomst voorkomen? Spreek dan nu een rentevastperiode af.

Let er op dat je hypotheek in de juiste risicoklasse valt

Bij het afsluiten van een hypotheek val je in een bepaalde risicoklasse. Hypotheekverstrekkers stellen deze vast door de verhouding tussen de hoogte van hypotheek en de woningwaarde te berekenen. Hoe hoger de hypotheek is in verhouding tot de woningwaarde, hoe hoger de risicoklasse. En hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. Nu de WOZ-waardes de afgelopen jaren vanwege de oververhitte woningmarkt flink gestegen zijn, is de kans groot dat je in een lagere risicoklasse valt. Zo kom je in aanmerking voor een lagere rente. Veel hypotheekverstrekkers passen dit niet zelf automatisch aan, dus vraag zelf om een renteaanpassing.

Kies (deels) voor een aflossingsvrije hypotheek

In het verleden kozen mensen vaak in het geheel voor een aflossingsvrije hypotheek. Tegenwoordig kan niet meer. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je nog meer de helft van de woningwaarde financieren door middel van een aflossingsvrije hypotheek. Doordat de woningwaardes echter de afgelopen jaren zo zijn gestegen, is dit bedrag ook flink toegenomen. Doordat je bij een aflossingsvrije hypotheek alleen rente en geen aflossing betaalt, kan dit je maandlasten verlagen. Zelfs zonder het voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

Neem de overwaarde van je woning op

Loop je tegen de pensioengerechtigde leeftijd, of ben je al met pensioen? En wil je nu extra financiële ruimte creëren om niet teveel geraakt te worden door de koopkrachtdaling? Kijk dan eens of je in aanmerking kan komen van een verzilverhypotheek. Hoewel je woonlasten hoger worden door het afsluiten van een (extra) hypotheek, krijg je wel in een keer geld in handen dat anders vastzit in de stenen.

Verduurzaam je woning

Zeker vanwege de gestegen energieprijzen is er opeens veel vraag naar energiebesparende maatregelen thuis. Denk aan een verbetering van de isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen. Het gaat hier echter in veel gevallen om een flinke investering. Heb je niet genoeg spaargeld? Dan kun je hier bij veel hypotheekverstrekkers een extra hypotheek voor afsluiten. Soms zelfs tegen een verlaagd rentetarief. De investering verdient zichzelf terug door de lagere energielasten, maar ook doordat de woning meer waard wordt.

Succes met besparen!