Afbeelding
Foto: Shutterstock

Officier van justitie wil celstraffen voor straatroof door jongeren

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Ze wilden ‘snel geld maken’ en dus besloot een vijftal om op 18 september 2019 drie jongens in park Eekhout te beroven. Tegen de vermeende leider van de groep is dinsdag in de Zwolse rechtbank een jaar cel geëist.

Bij het kunstwerk de Engel in de binnenstad hangen wat jongeren rond. Ze praten over ‘snel geld maken’ en voor in ieder geval een van hen wordt dan snel duidelijk wat daarmee bedoeld wordt: het plegen van een straatroof. Het groepje loopt door naar park Eekhout waar verderop drie jongens zitten. Twee van hen lopen op de jongens af, vragen om een sigaret en terwijl een van hen ze pratende houdt, stapt de rest op het drietal af. De slachtoffers zien dat een mes getrokken wordt, een van hen voelt het op zijn keel drukken. Het is donker en het gaat snel. De jongens moeten hun telefoons, portemonnees, jassen en schoenen afgeven. Er wordt geschreeuwd en voor ze het weten blijft het drietal bevend van angst op hun sokken achter.

Lang blijft bij de slachtoffers en ook bij de politie onduidelijk wie die overvallers waren. Tot een van hen wroeging krijgt en uit zichzelf naar het bureau stapt en zijn verhaal doet. Het is dan inmiddels 15 maart 2021. Dinsdag verschijnt het vijftal dan eindelijk voor de rechters: twee in het openbaar en het drietal dat destijds minderjarig was achter gesloten deuren. Dinsdagmorgen zit alleen de nu 27-jarige Dennis van H. uit Zwolle voor de rechters. Hij was de oudste van de vijf en is feitelijk de enige die betrokkenheid bij de straatroof ontkent. Naast hem had de vermeende leider moeten zitten, Riad T. (25) die sinds zondag weer op vrije voeten is. T. werd afgelopen jaar nog tot een halfjaar cel veroordeeld, onder meer voor een straatroof die twee dagen plaats had voor de roof die dinsdag centraal staat. Riad had de centen niet om vanuit Limburg, waar hij verblijft, naar de rechtbank af te reizen. De rechters menen dat hij al lang wist dat hij zondag vrijkwam en hij dus tijd genoeg had gehad om wat te regelen.

Dus voert alleen Dennis in de rechtszaal het woord. Hij vertelt dat hij Riad leerde kennen toen die op straat zwierf. Riad zat zonder huis, zonder werk en Dennis wilde helpen. En hij wist van het belaste verleden van Riad. Nee zeggen tegen hem was lastig. Toen Riad vroeg of hij naar het park kwam om een joint te roken, wist Dennis niets van een aanstaande straatroof. Hij stond iets verderop toen het plaats had. Riad duwde hem twee net geroofde schoenen in de handen. ‘’Die heb ik in de bosjes gegooid. Ik wilde niets hebben.’’ Volgens de officier van justitie was Dennis gewoon een van de vijf.

‘’Elk van de leden had zijn aandeel. Voor de slachtoffers is dit feit nog als de dag van gisteren. Ze waren bang doodgestoken te worden. Mensen die het nieuws lezen vragen zich af of ze ‘s avonds nog wel een rondje kunnen hardlopen door dit park. En wat levert het allemaal op? Niets’’, aldus de officier. Ze eiste een jaar cel tegen Riad en een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar tegen Dennis. Ook moet Dennis wat haar betreft een taakstraf van 180 uur verrichten. Advocaat Umut Yildirim benadrukte dat Dennis geen enkel aandeel in de straatroof had. Het is vooral medeverdachte Riad die hem aanwijst ‘’maar voor mij is heel duidelijk dat dit pertinent onjuist is’’.

Tegen de drie minderjarigen zijn op een besloten zitting taakstraffen van 60 tot 100 uur geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. De uitspraak volgt op 11 oktober. De uitspraak volgt op 11 oktober.

Gerard Meijeringh