Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Tips van de Energiecoach Anton Schilder, Energiecoach in Zwolle-Zuid

Partnerbijdrages

“Ik ben als energiecoach actief in Zwolle-Zuid. Daar zie je al aardig wat zonnepanelen. Dat is mooi want daarmee kun je in de zonnige maanden energie leveren aan het net, waar je een vergoeding voor krijgt, en dat verrekent je energieleverancier dan met de donkere maanden van het jaar, als je veel minder zelf stroom op kunt wekken en dus af moet nemen van je energiemaatschappij. Dat heet salderen, en die regeling zorgt ervoor dat steeds meer mensen zonnepanelen willen.”

“Maar de salderingsregeling zoals deze nu is, gaat vanaf 2025 in stapjes afgebouwd worden, om in 2031 helemaal te verdwijnen. Daarmee verschuift de focus van leveren aan het net naar het zelf gebruiken van wat je opwekt.”

Wassen als de zon schijnt

“Dat betekent dat je bijvoorbeeld je wasjes gaat draaien als de zon schijnt. Moet je ’s ochtends vroeg al de deur uit, stel dan de timer in op je vaatwasser of wasmachine. Let daar ook op als je je oude apparaat vervangt, dat op het nieuwe dat soort handige functies zitten.”

“Nog een tip voor als je nog geen zonnepanelen hebt, maar wel aan het nadenken bent over aanschaffen: leg ze niet allemaal op het zuiden, als je de keuze hebt. Want als je ze verdeelt over de oost- en westkant van je dak, heb je in de ochtend en avond meer opbrengst. Dus op die momenten dat je zelf ook het meeste verbruikt.”
Meer over zelf opgewekte stroom vind je op milieucentraal.nl

In Zwolle zijn zo’n dertig energiecoaches actief. Wil je weten wat een energiecoach voor jou kan doen? Kijk op blauwvingerenergie.nl/energiecoach
Zwolle doet Groen organiseert een stadsbrede inkoopactie voor zonnepanelen via leverancier Enie. Kijk op enie.nl/zwolle voor meer informatie. Aanmelden kan nog tot 15 december.

Dit is een partnerbijdrage van de gemeente Zwolle




Gerard Meijeringh

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 6 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 23 uur geleden