Vlnr: Studenten van het Zone college (studie Hovenier), docenten van het Zone college en rechts de groencoaches, waaronder Adriaan Mosterman.
Vlnr: Studenten van het Zone college (studie Hovenier), docenten van het Zone college en rechts de groencoaches, waaronder Adriaan Mosterman. Foto: Annelies Kalisvaart

Zwollenaren leren tijdens groene spreekuur hoe ze hun tuin een stukje groener kunnen maken

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Annelies Kalisvaart)

ZWOLLE – De aftrap van het groene spreekuur in Zwolle vond vorige week woensdag plaats op boerderij de Dijlandhoeve. Inwoners van Zwolle konden zich inschrijven op een slot van 20 minuten en kregen via een foto van hun tuin gerichte adviezen om hun tuin te beplanten en te vergroenen.

Zwolle sluit hiermee aan bij het NK Tegelwippen 2023, waarbij gemeenten in Nederland met elkaar de strijd aangaan om zoveel mogelijk tegels te wippen en te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Het uiteindelijke doel is dat Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren wordt en koeler op warme dagen. In Zwolle zaten vier groencoaches klaar om de inwoners van praktisch en persoonlijk advies te voorzien. 

“Het groene spreekuur in Zwolle is een initiatief van team klimaat actief, partner van Climate Campus, een netwerkorganisatie van de gemeente Zwolle. De afgelopen vijf jaar zijn we beziggeweest met het helpen en ondersteunen bij het vergroenen van de straten. Denk hierbij aan adoptie groen zoals de geveltuintjes en stukjes gras in de algemene ruimte die inwoners zelf onderhouden. Dit is een groot succes geworden en wordt in Zwolle breed gedragen”, aldus Adriaan Mosterman, een van de groencoaches. “Nu is het moment om de aandacht te verschuiven en ons meer te richten op de tuinen van de inwoners in Zwolle. Hier is nog veel winst te behalen. Doordat inwoners een foto van hun eigen tuin meenemen en persoonlijk geholpen worden en tips krijgen bij het inrichten van de tuin, kunnen mooie resultaten bereikt worden.” 

Bij het spreekuur waren ook studenten van het MBO Zone college (studie Hovenier) aanwezig. Enthousiast stonden ze mensen te woord. Aan tafel dachten ze mee aan de hand van de foto’s die inwoners mee hadden genomen hebben. Er werden plantenlijsten bij gepakt met geschikte planten voor alle soorten tuinen en hardop meegedacht over de wensen van inwoners. Dat leidde tot mooie ideeën, zoals een wolkentuin met fruitbomen en een opbouw van struiken eromheen. Geen idee was te gek of de studenten hadden er wel een antwoord op. Zeer inspirerend voor de bezoekers. De tips die ze geven zijn gericht op het voorkomen van wateroverlast, het zorgen dat er meer vogels in de tuin komen, maar ook dat de warmte in de tuin minder wordt. Zeker als men allemaal tegels in de tuin heeft, is de tuin in de zomer een bakoventje. Mosterman benadrukt dat alle vragen welkom zijn. Bij het spreekuur wordt heel gericht gekeken wat er gevraagd wordt en wat mogelijk is. 

In principe zijn aanpassingen eenvoudig te realiseren. De groencoach ligt een tipje van de sluier op van de ideale tuin. “Globaal kan je stellen dat er geen tegels zijn, goed is nagedacht over de plekken waar je wil zitten in de tuin en er hogere planten zijn voor vogels. Een regenton is onontbeerlijk voor het regenwater en hier is subsidie voor mogelijk. Eetbare planten, zoals een bessenstruik waar je lekker van kan eten, is een mooie toevoeging. Tot slot is het van belang dat plantjes iets lager staan, zodat ze het water opvangen. De verharding mag dan iets hoger om wateroverlast te voorkomen.”

Het volgende groene spreekuur vindt plaats op 19 april bij Kinderboerderij Wezenlanden, waarop Zwollenaren te zijner tijd kunnen intekenen.

Gerard Meijeringh