Afbeelding
Foto: Unsplash/Tingey Injury Law Firm

Automobilist uit Kampen ziet in Assendorperstraat fietser over het hoofd, OM eist rijontzegging

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – De 75-jarige Kampenaar reed vrijwel nooit ‘s ochtends over de Assendorperstraat in Zwolle waar hij in maart 2022 een ongeval veroorzaakte. Hij had wel een waarschuwing van zijn vrouw verwacht, maar zij kreeg op dat moment door haar spierziekte niet op tijd een waarschuwend woord uit haar keel.

De 75-jarige F.H. en zijn vrouw waren onderweg naar revalidatiekliniek de Vogellanden en vanuit Kampen is de Assendorperstraat niet het meest logische onderdeel van de route, zei hij donderdag op de strafzaak in de rechtbank. De man reed eigenlijk altijd ‘buitenom’, zoals hij het omschreef. “Maar de routeplanner gaf het die dag zo aan.’’ Met die dag doelt hij op 23 maart 2022 als hij tegen 9 uur in de ochtend vanaf de Assendorperstraat linksaf de Luttenbergstraat in rijdt. Hij heeft op de kruising gewacht, zei de automobilist, maar het slachtoffer ziet dat echt anders. “Hij kwam wat hard aangereden en ik zag dat hij niet ging stoppen.” Zij poogde dat op het laatste moment nog wel te doen, maar het was al te laat.

Automobilist H. heeft de fietser nooit gezien. Zijn vrouw echter wel. Ze reden al vijftig jaar ‘samen’, wat wil zeggen dat als zij iets aan ziet komen ze hem waarschuwde. Maar de vrouw leed aan een spierziekte en ging die dagen sterk achteruit. Een waarschuwend woord aan haar man kreeg ze niet uit haar keel. Zijn vrouw kon helaas niet meer getuigen. De politie kwam in Kampen net een dag na haar overlijden langs om te te praten over het ongeval.

Met vijf gebroken ribben en een klaplong lag de fietser die ochtend op straat. Ze lag vervolgens anderhalve week in het ziekenhuis, kon pas vijf maanden later weer aan het werk en had nog tot in december fysiotherapie nodig. De automobilist erkent dat hij fout zat. Hij noemde het ongeval ontzettend vervelend, vooral voor het slachtoffer. Volgens de officier van justitie was er bij dit ongeval sprake van aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Ze vroeg om een werkstraf van 80 uur en een rijontzegging van een halfjaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Advocaat Dick-Pieter Poppe benadrukte dat zijn cliënt niet slechts vertrouwde op het wakend oog van zijn vrouw. Hij bedoelde alleen te zeggen dat de twee tijdens het autorijden ingespeeld waren op elkaar. Die ochtend zat de vrouw door haar verkrampte spieren juist opvallend ver voorover op de stoel waardoor ‘’een dode hoek ontstond om ‘u’ tegen te zeggen”. Hij vond de strafeis veel te hoog voor wat hij zag als een simpele verkeersfout.

De rechtbank doet op 22 juni uitspraak.