Afbeelding
Foto: Pixabay

Vrijspraak voor brutale juwelenroof in binnenstad Zwolle

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De tot nu toe enige verdachte van een roofoverval op juwelier Van Klaveren in september 2022 is dinsdag vrijgesproken. Bij de roof in de Zwolse binnenstad werd voor bijna 120.000 euro aan juwelen en goud buitgemaakt.

In amper twee minuten tijd wisten twee mannen op 1 september 2022 ‘s nachts de pui te vernielen en het rolluik omhoog te krikken, vitrines in te slaan, de buit bijeen te graaien en juwelier Van Klaveren weer te verlaten. Met twee gevulde bigbags verlieten de daders de juwelier, renden naar de Nieuwstraat en verlieten met een zwarte Volkswagen Golf op hoge snelheid de binnenstad. Bij de kraak lieten ze echter een voorhamer een krik achter. Daarop zat DNA-materiaal van de 28-jarige Amine Z. uit Almere. Hij werd in juni door een arrestatieteam van zijn bed gelicht.

Z. werd ook verdacht van de roofoverval op een juwelier in Ermelo in oktober 2022. Die overval ging op vrijwel dezelfde wijze als in Zwolle. De rechters zien echter onvoldoende bewijs in het dossier dat de man bij beide roofovervallen aanwezig was. 

Het DNA-materiaal op het gereedschap zegt nog niet dat hij daar ook binnen is geweest. Twee weken voor de kraak straalde zijn telefoon een adres aan in Ermelo. Dat zou volgens het OM bij een voorverkenning zijn geweest. Verder verpandde hij juwelen in Amsterdam, maar de twee juweliers herkenden die sieraden niet. Volgens Z. was het heel goed mogelijk dat zijn DNA op het gereedschap kwam omdat hij veel klust aan scooters in schuren van anderen.

Tegen de man was 3 jaar cel geëist. Zijn advocaat had al om vrijspraak gevraagd.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Workshop 'Stralend jezelf zijn' op 27 januari in Zwolle Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Traditionele 'Festivals of Lessons and Carols' in Peperbus Nieuws Ingezonden 1 dec., 22:00
Afbeelding
Koerswijziging Fraterhuis: Gemeente zoekt nieuwe locatie Fraterhuis in Broerenkwartier Algemeen 1 dec., 16:40
Afbeelding
Hogeschool Windesheim viert 1-jarig bestaan ChatGPT met lancering Community of Practice voor generative AI en Windesheim.AI app Algemeen 1 dec., 15:44
Afbeelding
Advents-Kerst concert door CRK Voices Nieuws Ingezonden 1 dec., 13:43
Afbeelding
Nieuwjaarbijeenkomst gemeente Zwolle op dinsdag 2 januari Algemeen 1 dec., 11:35