Afbeelding
Foto: Eduard van Scheltinga

SP wil graag meer weten over binnengekomen afvalrekeningen

Algemeen

ZWOLLE - Deze week is de eerste rekening van het betalen per afvalzak naar de inwoners van Zwolle verstuurd. De SP is erg benieuwd hoe Zwollenaren denken over hun rekening.

Het nieuwe afvalsysteem werd op 1 januari 2023 ingevoerd. Sindsdien wordt per afvalzak 1,70 euro gerekend boven op de afvalstoffenheffing. “Wij hebben een meldpunt geopend op schoonzwolle.nl om te horen wat er bij mensen aan rekeningen is binnengekomen. We zijn erg benieuwd wat inwoners van de rekening vinden”, aldus fractievoorzitter Brammers Geerling van de SP. 

Vorig jaar konden Zwollenaren hun klachten over het afvalsysteem melden op schoonzwolle.nl. Volgens de SP bestonden de klachten met name uit afvaldumping, gedoe voor inwoners en onvrede over de hoge kosten. Het afvaldebat in de gemeenteraad werd vervolgens goed bezocht. Volgens Geerling blijkt uit de rapportages van de gemeente en de ROVA dat de onrust bij bewoners over het afvalsysteem terecht is.

Geerling: “Uit de cijfers blijkt dat er afgelopen jaar 22 procent meer afvaldumpingen waren dan in 2022. Bij het afvaldebat wilde het gemeentebestuur de uitdaging niet aan om voor het einde van het jaar de afvalproblemen op te lossen. De dumpingen laten zien waarom: dat kan niet met een boetesysteem. Daarom moet de afvalboete zo snel mogelijk worden afgeschaft.”

Gerard Meijeringh