Zwollenaar Ferdinand Binnendijk wint Publieksprijs Grachtenfestival Amsterdam

· leestijd 2 minuten Cultuur

Mandoline speler Ferdinand Binnendijk, pas afgestudeerd aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle, heeft zondagmiddag 8 februari de publieksprijs gewonnen van het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Met 26% van de stemmen koos het aanwezige publiek in de NedPhO-Koepel te Amsterdam voor zijn virtuoze en verrassende spel. Met het winnen van de publieksprijs sleept Binnendijk een optreden in de wacht tijdens de komende editie van Grachtenfestival Amsterdam, dat dit jaar gehouden wordt van 14 tot en met 23 augustus.

Ferdinand Binnendijk (1991) rondde in 2014 succesvol zijn bacheloropleiding mandoline (en liuto cantabile) af aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Momenteel volgt hij de masteropleiding bij Alex Timmerman. Ferdinand nam deel aan diverse concoursen en won eerste prijzen tijdens onder andere de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours, het Concorso Raffaele Calace in Italië en behaalde de finale tijdens de Osaka International Mandolin Competition. Als solist trad hij op met het Nederlands Kamerorkest, Orkest van het Oosten en het Amsterdams Symphonieorkest.

De andere winnaar van de 12e editie van het Grachtenfestival Conservatorium Concours is pianist Daahoud Salim. Met zijn overtuigende deelname heeft hij de vakjuryprijs gewonnen, wat naast een concert komende Grachtenfestival Amsterdam ook een geldprijs van ?2000,- bedraagt.
De kandidaten werden op verschillende facetten uitgedaagd tijdens het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Zo keek de jury naar repertoirekeuze en instrumentbeheersing. Maar ook presentatie en uitstraling waren belangrijke aspecten waarop werd gelet. De finalisten kregen enkele weken geleden een presentatietraining van Hans Haffmans, NPO Radio 4-presentator en artistiek adviseur van Grachtenfestival Amsterdam. Haffmans noemt een goede presentatie onontbeerlijk: ?De tijd dat een musicus kon gaan zitten en spelen, zonder enige interactie met het publiek, is definitief voorbij. Grachtenfestival Amsterdam vindt het belangrijk dat musici dat beseffen, en daar helpen wij ze graag bij.?
Naast juryvoorzitter Irene Witmer, artistiek manager van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest, bestond de vakjury dit jaar uit Werner Herbers, voormalig solo-hoboïst van het Koninklijk Concertgebouworkest; Taco Kooistra, dirigent; Hans Visser, muziekjournalist; Pieter Alferink, talentscout en voormalig impresario, Makira Mual, programmamaker bij NTR televisie en Yoram Ish-Hurwitz, pianist.
Reeds 18 jaar biedt Grachtenfestival Amsterdam een podium voor jong muzikaal talent waarbij het Grachtenfestival Conservatorium Concours de uitgelezen kans is voor studenten van Nederlandse conservatoria zich te presenteren aan het grote publiek. Alle Nederlandse conservatoria vaardigen jaarlijks de twee beste studenten af voor de landelijke voorronde, die ditmaal plaatsvond op 14 december 2014. Vijf finalisten werden door een vakjury geselecteerd; de zesde kandidaat werd gekozen door middel van een wildcardverkiezing door het publiek van klassieke muziekzender brava.
Eerdere edities van het Nederlands Conservatorium Concours werden gewonnen door Vincent van Amsterdam, accordeon (2014, Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg), Nicolas van Poucke (2013, Conservatorium van Amsterdam), Davai Perkusion (2013, Koninklijk Conservatorium Den Haag), Lidy Blijdorp, cello (2012, Conservatorium van Amsterdam), Blake Weston, klarinet (2011, Conservatorium van Amsterdam), Anne Veinberg, piano (2009, Codarts Rotterdam), Pia Greiner, cello (2008, Prins Claus Conservatorium Groningen), Dimitar Dimitrov, piano (2007, Prins Claus Conservatorium Groningen). Mirjam Overlach, harp (2006, Conservatorium van Amsterdam), Viktoriya Yermolyeva, piano (2005, Codarts Rotterdam), Frederieke Saeijs, viool (2004, Koninklijk Conservatorium Den Haag), Niels Meliefste, slagwerk (2003, Koninklijk Conservatorium Den Haag).