Afbeelding
Wim Roelsma

Nieuwe formatie Gare du Nord belooft een energieke, funky, groovy show

· leestijd 2 minuten Cultuur

Gare de Nord bezoekt Zwolle in nieuwe samenstelling. Foto: Wim Roelsma

(door Erik-Jan Berends) “Bezoekers die jaren geleden in Zwolle naar ons zijn geweest, moeten zeker weer komen. Ze zullen positief worden verrast.” Medeoprichter, zanger en saxofonist Barend Fransen van Gare du Nord vertelt enthousiast over de vernieuwde band. Gare du Nord presenteert op donderdag 26 november in Poppodium Hedon zowel oudere nummers als gloednieuwe van het vorige maand verschenen album Stronger!.

“Het wordt een energieke show, heel funky en groovy, met weinig lounge-klanken uit het verleden maar heel veel van de nieuwe plaat”, belooft Fransen. In goed overleg werd de samenwerking met mede-oprichter Ferdy Lancee in 2013 verbroken en bouwde Fransen een nieuwe band op. “De afgelopen twee jaar hebben we veel gespeeld om te kijken wat er in zat en of het zou klikken. Dat is zo goed gelukt dat we nu anderhalf jaar met elkaar op tournee gaan. In het veertienjarig bestaan hebben we met Gare du Nord een eigen geluid kunnen maken. Het hele lounge-verhaal is nu eigenlijk wel verdwenen. Deze band heeft meer kloten en zorgt vooral voor meer groove en funk. Dat wat een zaal vaak graag wil. Je moet ook echt je aandacht verdienen. Tijdens onze optredens wordt er dan ook veel gedanst en gezweet.”

De nieuwe formatie leverde tevens het nieuwe album Stronger! op, dat op 1 oktober het daglicht zag. De muziek zal voor veel bezoekers een nieuwe kennismaking zijn, volgens Fransen. “De muzikanten van de plaat staan ook op het podium. Ieder is van het begin af aan bij de productie betrokken. Het resultaat is een meer organisch geluid. Als je er na de bandwijziging sterker uit komt, zal het wel goed voor je zijn geweest. Dat resultaat hoor je op de plaat en zie je op het podium. Zangeres Dorona Alberti is daarbij ons beeld- en geluidsbepalend boegbeeld. Dat zullen de fans zeker weten te waarderen.”

Stronger! is gemodelleerd naar een oude elpee. Er staan vijf nummers op één kant en één van 23 minuten, La Dolce Vita, op de andere. Fransen: “La Dolce Vita is een trip-beleving, van pop tot jazz, tot rock, dat opbouwt en overal naartoe gaat. Dat kan mooi in zo’n lang nummer.” La Dolce Vita is tevens de muzikale vertaling van ‘Iglo in de Sahara’, het boek van Fransen dat in 2016 verschijnt. Het gaat over zijn vriendschap met Guus van Hove, voormalig directeur van het Tilburgse poppodium 013, die in 2011 met zijn vriendin in de Verenigde Staten op raadselachtige wijze om het leven kwam. “Het wordt een roman, een beeldend verhaal”, vertelt hij. “Het verhaal achtervolgde me al een paar jaar. Het is dan tof dat gitarist Aron Raams daarop muziek heeft gemaakt. La Dolce Vita is gebaseerd op een puur persoonlijke ervaring. De bandleden kenden Guus niet, maar deze suite is wel het vuurtje geweest dat de plaat heeft aangestoken.”

“Maar de show wordt zeker geen drama of zware emotie”, nuanceert Fransen meteen. “We gaan er twee uur lang, samen met het publiek, een toffe avond van maken.”