Lezing 'Jheronimus Bosch: Visioenen van een genie'.

Cultuur

Ruim vijf eeuwen geleden wandelt de beroemde schilder Jheronimus Bosch door de straten van 's-Hertogenbosch, de stad waar hij rond 1450 wordt geboren en waar hij atelier heeft gehad. In 2016 - precies vijfhonderd jaar na zijn dood - viert 's Hertogenbosch het leven van zijn beroemdste inwoner op grootse wijze, o.m. met de bijzondere overzichtstentoonstelling 'Visioenen van een genie' in het Noordbrabants Museum. Niet eerder keerden zoveel werken van Bosch terug naar de stad waar ze ooit zijn gemaakt. Kortom: hoog tijd voor een lezing over het leven en oeuvre van Jheronimus Bosch!

Al eeuwen spreken de schilderijen van Bosch tot de verbeelding. In zijn voorstellingen neemt hij de mens mee in een wereld van fabelachtige wezens, geloof en symbolen. De soms griezelige voorstellingen en schijnbaar irrationele beeldtaal zijn niet altijd even gemakkelijk te doorgronden, maar na deze lezing van kunsthistorica Yvonne Hilgenkamp weet u wat de betekenis is van Bosch' fantasiewezens en visioenen, en weet u waar u op moet letten als u de tentoonstelling bezoekt.

Maandagavond 8 februari 2016, Dominicanenklooster Zwolle, €17,50 p.p. Inschrijven via www.askhistory.nl of stuur een email naar yvonne@askhistory.nl.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 21 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 21 uur geleden