Afbeelding

Uurtje Cultuurtje brengt Chopin versus Liszt

Cultuur

ZWOLLE - Het podium van Cultuurschip Thor is op zondag 10 januari voor meesterpianist Fred Oldenburg. Hij brengt een klassiek programma met muziek van Franz Liszt en Frédéric Chopin.

Oldenburg speelt niet alleen de muziek, hij licht ook de componisten toe, vertelt over hun onderlinge relatie en hij vergelijkt de twee genieën muzikaal. Frédéric François Chopin (1810-1849) was een Pools componist en virtuoos pianist uit de romantiek. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste componist die Polen heeft voortgebracht. De Hongaar Franz Liszt (1811-1886) was naast componist en pianovirtuoos tevens een succesvol en vooraanstaand pianoleraar en daarnaast een groot muziekhervormer en –vernieuwer.

Fred Oldenburg speelt al piano vanaf zijn vijfde jaar en studeerde onder meer aan de Juilliard School of Music in New York. In 1980 ontving hij de Prix d'Excellence (de voorloper van de huidige Nederlandse Muziekprijs). Oldenburg is actief als solist en hij soleerde bij verschillende orkesten, onder meer het Residentie Orkest, het Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Orkest van het Oosten. In de voorbereidingen voor dit Uurtje Cultuurtje besloot Oldenburg dat hij om 12.00 uur en om 15.00 uur twee grotendeels verschillende concerten zal geven; de ware liefhebber kan dus voor beide concerten reserveren.


Kaarten zijn te bestellen via de website www.cultuurschipthor.nl. Inloop, met inbegrepen een gratis kopje koffie of thee, is een half uur voor aanvang. De entree bedraagt 12 euro. Cultuurschip Thor ligt in de Thorbeckegracht aan de Pletterstraat 24.