Afbeelding

Een korte oorlog. De slag om Nederland in mei 1940

· leestijd 1 minuut Cultuur

Lezing Rein Bijkerk ‘Een korte oorlog’

‘Een korte oorlog. De slag om Nederland in mei 1940’

De strijd om de ‘Vesting Holland’ duurde slechts vijf dagen, maar de gebeurtenissen waren voor militairen en burgers intenser en voor Nederland belangrijker dan vaak gedacht. Bovendien bestaan er over de meidagen van 1940 allerlei misverstanden en clichébeelden. Rein Bijkerk presenteert in zijn boek ‘Een korte oorlog’ hiermee een uitdagende stellingname.

Er is in mei 1940 wel degelijk hard gevochten en er vielen in korte tijd veel slachtoffers. Ook de materiële schade bleek groot. Even was er zelfs de hoop, en niet helemaal zonder reden, dat de Duitsers met hulp van Frankrijk en Groot-Brittannië konden worden weerstaan.

De meidagen zijn daarnaast van grote betekenis geweest voor Nederlands internationale positie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Want anders dan de Denen een maand eerder hadden gedaan, koos de Nederlandse regering er op 10 mei 1940 voor zich niet te beperken tot min of meer symbolisch verzet. En anders dan het ook verslagen Frankrijk, dat in juni 1940 een weinig verheffend akkoord tekende met de Duitsers, besloot de Nederlandse regering vanuit Londen de strijd voort te zetten.

In zijn lezing schakelt militair historicus Rein Bijkerk soepel tussen de gevechtservaringen van individuele militairen en de grote lijnen van de strijd. Van benarde kazematten en loopgraven tot de drukke commandoposten waar bevelhebbers hun orders gaven, alle aspecten komen aan bod. Ook wordt ingegaan op de militaire achtergronden van de ‘slag om Nederland’ en de plek die dit korte maar heftige gevecht innam in het grotere geheel van het Duitse offensief in West-Europa.

Rein Bijkerk zal extra aandacht besteden aan de gebeurtenissen in mei 1940 in en rond de IJssellinie tussen Arnhem en Zwolle.

De lezing is gebaseerd op Bijkerks boek ‘Een korte oorlog. De slag om Nederland in mei 1940’ dat in 2015 uitkwam bij uitgeverij Ambo-Anthos. Zie voor meer informatie www.eenkorteoorlog.nl. Het samenzijn heeft een informeel karakter, met ruime gelegenheid voor het stellen van vragen en gedachtewisseling.

Rein Bijkerk (Arnhem 1954) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in politieke en militaire geschiedenis en in civiel-militaire betrekkingen (de verhouding tussen maatschappij en krijgsmacht). Hij is op een breed terrein werkzaam als zelfstandig adviseur, onderzoeker en publicist.

Datum: Woensdag 4 mei 2016

Tijd: 15:00 uur

Locatie: Waanders In de Broeren

Toegang: Vrij