Afbeelding

Langs de IJssel tussen Kampen en Zwolle (III)

· leestijd 1 minuut Cultuur

Sinds zaterdag 9 september is er in de Stadsgehoorzaal, Burgwal 84 en in De Eenhoorn, Oudestraat 101-103 in Kampen een dubbelexpositie te zien van grafiettekeningen van Hans Meerman (1950).

De afgelopen drie jaar heeft de kunstenaar veel getekend in de uiterwaarden van de IJssel, aan weerskanten van de rivier. Het specifieke IJssellandschap bij Zalk, Wilsum en De Zande vormde een onuitputtelijke inspiratiebron voor hem.

"Ik ben een uitgesproken tekenaar. De aantrekkingskracht van een tekening heeft veel te maken met de directheid van het medium. De sporen, die de hand achterlaat, geven rechtstreeks inzicht in het doen en laten van de maker".

Hans Meerman tekent direct naar de waarneming. Alle tekeningen (40 in totaal) zijn op locatie gemaakt. De dialoog met de natuur is essentieel voor zijn werk.

"Het gaat mij niet om een exacte weergave van de zichtbare werkelijkheid. Ik vertaal met behulp van beeldende middelen datgene wat ik zie en ervaar. Om een aansprekende tekening te maken maak ik gebruik van allerlei formele aspecten, zoals bijvoorbeeld de compositie, het licht-donkercontrast, het perspectief en de uitdrukkingsmogelijkheden van het materiaal".

De intensieve observatie van het rivierlandschap heeft geleid tot een serie expressieve tekeningen.

De dubbeltentoonstelling is een vervolg op eerdere exposities in de Koornmarktspoort in Kampen (2016) en in de Kloostergang bij Waanders In de Broeren in Zwolle (2017). De expositie in de Stadsgehoorzaal is te bezichtigen tijdens kassa-uren: maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 ur en een uur voor aanvang van de voorstelling. In De Eenhoorn kan men terecht van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Beide tentoonstellingen duren tot en met zaterdag 4 november 2017.