Afbeelding

Leuk kerstcadeau: Het Hanzekookboek – In de pan van de Middeleeuwen

Cultuur

Lekker eten is van alle tijden. Ook in de Hanzesteden langs de IJssel en de toenmalige Zuiderzee wisten ze in de Middeleeuwen hun potje wel te koken. Het Hanzekookboek staat vol recepten gebaseerd op originele middeleeuwse gerechten uit deze steden. Het zijn streekgerechten avant la lettre. Ouderwetsch lekkere kost dus.

Culinair geschiedenisboek

Het Hanzekookboek draagt als ondertitel In de pan van de Middeleeuwen. Het is meer dan een kookboek: het is ook een culinair geschiedenisboek. Je leest hoe er in de Middeleeuwen werd gegeten en gekookt. En natuurlijk ook wát men in die tijd at. Dat was vooral wat het water en het land opbracht: vis uit de IJssel en de Zuiderzee, vlees en kip van de eigen veestapel en groente van het seizoen uit eigen hof. En met die eenvoudige ingrediënten kan je ook nu nog heerlijke potjes koken, getuige de lekkere recepten in het Hanzekookboek.

Van Swolse runderstoof tot Hasselter juffers

Alle negen Hanzesteden die in het boek vermeld worden hebben een culinaire specialiteit. Van de Swolse runderstoof tot de Hasselter juffers. Van Zutphense rozijnenmik tot Hattemse krakelingen. En van Kamper steur tot Harderwijkse hutsepot. De recepten zijn vertaald naar deze tijd, zodat je ook nu nog de Middeleeuwen kunt proeven.

Koop en kook

Zin gekregen om ook eens ouderwets lekker te koken? Het Hanzekookboek – In de pan van de Middeleeuwen is bij de boekhandel te koop voor €9,95.

Of bestel hem via Uitgeverij Het Zwarte Schaap.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59