Afbeelding
Emma Priester

9e Britten Concours voor viool in ArtEZ Zwolle

· leestijd 1 minuut Cultuur

Komend weekeinde - op 17 en 18 maart - wordt voor de negende keer het Britten Concours georganiseerd door de Stichting Benjamin Britten Orkesten i.s.m. het ArtEZ Conservatorium. Dit jaar is het weer een vioolconcours. Twee dagen lang laten jonge violisten uit het hele land hun beste kunnen horen. De deelnemers zijn in de leeftijd van 10 t/m 18 jaar.
Op het Concours spelen ze een verplicht werk en een werk naar keuze. De drie 1e prijs winnaars krijgen een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest op 15 april a.s. in Theater de Spiegel. Daarnaast krijgen ze een masterclass van de fantastische violiste Maria Milstein, die onlangs de Nederlandse Muziekprijs ontving en een veel geprezen CD uitbracht met haar zus Nathalia Milstein achter de vleugel.

Teamcaptain van de concourscommissie René Luijpen is al jaren verbonden aan het Britten Concours en kijkt er ieder jaar weer naar uit: “Op de Concoursdagen is het heel leuk om te zien hoe serieus en toegewijd de deelnemers optreden, maar het is er ook erg gezellig.” In totaal hebben zich 46 violisten ingeschreven voor het concours. Zij nemen deel in drie verschillende leeftijdscategorieën. Alle informatie over het concours is te vinden op www.brittenconcours.nl.

Het Britten Concours zet Zwolle en ook Overijssel landelijk op de kaart op het gebied van klassieke muziekbeoefening door jongeren. Het is naast de Nederlandse Vioolconcoursen het enige concours in Nederland dat zich geheel richt op de viool. De prijswinnaars van het Britten Concours zijn regelmatig ook te horen in finales van andere concoursen.

Het concours is op beide dagen gratis toegankelijk. Iedereen kan de gehele dag binnenlopen bij het ArtEZ conservatorium in Zwolle en een deel van het programma beluisteren. Om ca 17:30 uur worden de prijswinnaars van de dag bekend gemaakt. De officiële prijsuitreiking vindt plaats op 15 april in theater de Spiegel tijdens het concert van het Britten Jeugd Strijkorkest. De 1e prijs winnaars spelen solo met ‘het Britten’ en ook topviolist Daniel Rowland is te gast als solist bij dit concert. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.zwolsetheaters.nl.