Afbeelding
Foto: Kasper Veenstra

Dichter Jehudi van Dijk: ‘De coronatijd heeft mij veel goeds gebracht’

Cultuur

ZWOLLE - De Zwolse kunstenaar Jehudi van Dijk plakte twee weken voor de eerste lockdown in 2020 als experiment zijn eerste collagegedicht bij elkaar en postte deze op Facebook.

Al snel volgen er meer. De gedichten oogstten veel reacties en duimpjes. Aan het eind van datzelfde jaar voltooide hij zijn honderdste collagegedicht en maakte een crowdfundcampagne het mogelijk om de zestig beste werken te bundelen. Van Dijk: “Achteraf gezien heeft de coronatijd mij veel goeds gebracht. Niet zozeer als directe inspiratiebron maar onbewust heeft het natuurlijk wel meegespeeld. Het maken van de collagegedichten had voor mij een soort troostende werking en gek genoeg was dat ook de reactie die ik vaak terugkreeg van lezers op Facebook.”

Plakbandje

“De combinaties die Van Dijk met een plakbandje en schaar creëert zijn altijd verrassend”, aldus uitgeverij Cactus die de gedichtenbundel heeft uitgebracht. “Met oude woorden schept hij poëtische nieuwe werelden, intieme beschouwingen, gedachtenkronkels en mijmeringen over de liefde. Hij knipt zijn woorden en zinsneden altijd uit kringloopboeken. Na het maken van het gedicht volgt de zoektocht naar het juiste beeld.”

Videoclips

Jehudi van Dijk (Kampen, 1971) studeerde interieurarchitectuur op de toenmalige kunstacademie in Kampen en specialiseerde zich in theatervormgeving. Van Dijk maakte diverse theatervoorstellingen en schreef er een aantal. Tegenwoordig maakt hij ook autonoom beeldend werk en videoclips voor onder meer Bertolf, Esther Groenenberg en het Internationaal Theater Amsterdam