Afbeelding
Eigen foto

Stadkamer schenkt aandacht aan het ontwikkelen van talent bij jongeren

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE – Merel Veger, Anne Blok en Carmen Munsterman van Stadkamer gaan op 12 en 19 mei in gesprek met elkaar en met wethouder Monique Schuttenbeld, Els Pronk – één van de grondleggers van Talentenfluisteraar, Rob Bults en Micah en Julia over talentontwikkeling bij jongeren.

RTV Focus verzorgt dan van 13.00 tot 14.00 uur een radio- en tv-uitzending tijdens Studio Stadkamer Cultuurcafé. Micah en Julia treden tijdens beide uitzendingen live op in de studio. De gemeente Zwolle kreeg begin maart het predicaat Zwolle kiest voor Talent! “Zwolle kiest als eerste stad van Nederland bewust voor het ontdekken en ontwikkelen van talent bij kinderen en jongeren”, aldus Stadkamer. “We zien talent als iets wat iedereen bij zich draagt, waar iedereen uniek in is en – belangrijk – waarvan je blij wordt.”

Talentenfluisteraars

Talentontwikkeling staat met bijna driehonderd getrainde talentenfluisteraars op verschillende plekken in Zwolle op de agenda. Ze werken bijvoorbeeld in het basisonderwijs, de kinderopvang, de buitenschoolse opvang, het voortgezet onderwijs, het mbo en hbo, binnen culturele instellingen en jeugdzorg. Ook een groep medewerkers van Stadkamer is opgeleid tot talentenfluisteraar. Op veel plekken in Zwolle is hiermee aandacht voor het zien én ontwikkelen van talent.

Ontwikkelen
Stadkamer: “Talent wordt zichtbaar in dingen die vanzelf gaan en die energie geven. Goed om te weten: je bent nooit te oud om je talent te ontdekken. Hoe eerder je weet je waar je talenten liggen, hoe beter je je daarin kunt ontwikkelen. Goed voor jezelf én voor de samenleving, want als jij je talenten kent en kunt inzetten, haal je het beste uit jezelf.”

Visie

De afgelopen jaren heeft Stadkamer in opdracht van de gemeente Zwolle talentenfluisteraars opgeleid volgens de visie van de Belgische pedagoog en auteur Luk Dewulf en Els Pronk, de Nederlandse auteur van Blij met mij. Talentenfluisteraars weten volgens Stadkamer door de juiste vragen te stellen en dóór te vragen, op een positieve manier talenten bij kinderen en jongeren naar boven te halen. “Voor kinderen en jongeren die volop in hun ontwikkeling zitten is dat natuurlijk heel belangrijk, zij leren zichzelf hierdoor beter kennen.”

Wie meer wil weten over talentontwikkeling en talentenfluisteraars kijkt op www.stadkamer.nl/zwollekiestvoortalent.

VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 4 uur geleden