Francisca Galante.
Francisca Galante. Foto: Marco Slot

Het Britten Jeugd Strijkorkest gaat weer live voor publiek in Theater de Spiegel

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Het Britten Jeugd Strijkorkest staat zondagmiddag 3 oktober om 16.00 uur op het podium van Theater de Spiegel in Zwolle met de eerste prijswinnaars van het Britten Concours 2021 en de Servische celliste Maja Bogdanovic. 

Eindelijk kan er weer in een groot theater voor publiek worden gespeeld. Alle musici hebben dat enorm gemist. Ook dirigent Loes visser is dolblij dat ze het grote podium weer op kan mét publiek. “Spelen voor publiek is toch het mooiste dat er is”, aldus Visser. Jong talent uit heel Nederland kwam afgelopen juni naar Zwolle voor het Britten Altviool- en Celloconcours. Het sterke deelnemersveld leverde vijf krachtige en talentvolle eerste prijswinnaars op die samen met het Britten optreden met het verplichte werk van het concours. 

Celloconcert

Slotstuk van het concert is het beroemde en meeslepende celloconcert van Edward Elgar in een bewerking voor strijkorkest en cello. De meestercellist Maja Bogdanovic, die onlangs tijdens het Stift Festival trouwde met violist Daniel Rowland, is de solist die het publiek meeneemt op een muzikale reis in het celloconcert.

Winnaars

Oorspronkelijk stond het concert gepland op 11 april van dit jaar. Door de coronapandemie moesten zowel het Britten Concours 2021 en het concert met de winnaars van dit concours worden uitgesteld. Het Britten Concours 2021 voor altviool en cello vond uiteindelijk plaats op 12, 13 en 19 juni in Zwolle. Uit in totaal 54 deelnemers uit heel Nederland koos de vakjury vijf winnaars in de verschillende leeftijdscategorieën van het concours. 

Masterclass

Bij de eerste prijs hoort een optreden met het Britten jeugd Strijkorkest in Theater de Spiegel. Dat optreden vindt nu plaats op 3 oktober. Verder krijgen de eerste prijswinnaars een masterclass van een vooraanstaand musicus. De altviolisten ontvingen een masterclass van Nobuko Imai afgelopen 4 september. Celliste Anastasia Kobekina geeft op 6 februari 2022 de masterclass aan de prijswinnende cellisten. 

De Servische celliste Maja Bogdanovic heeft een internationale carrière als solist bij toporkesten en speelt regelmatig kamermuziek samen met haar kersverse echtgenoot Daniel Rowland. Zij studeerde in Parijs en Berlijn en won prijzen op verschillende internationale celloconcoursen.

Ga voor meer informatie en kaartverkoop naar www.hetbritten.nl.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 23 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 23 uur geleden