Afbeelding
Foto: Henk Boudewijns

Girbe Buist gaat met belangstellenden op beroepstaalsafari in Zwolle

Cultuur

ZWOLLE - Girbe Buist van Buistbelevingsprojecten heeft voor zondag 10 oktober in Zwolle een beroepstaalsafari georganiseerd. Dat is een stadswandeling langs sporen van verdwenen en verdwijnende ambachten in de oude binnenstad van Zwolle aan de hand van uitdrukkingen, die zijn ontleend aan historische beroepen. 

Deze wandeling vindt plaats in het kader van de landelijke manifestatie Maand van de Geschiedenis. “Dagelijks gebruiken wij zegswijzen en uitdrukkingen, waarvan de oorspronkelijke betekenis onbekend is”, weet Buist. “Wie denkt er bij ‘iemand in de luren leggen’ nog aan de doeken waarin kinderen met de Engelse ziekte werden gewikkeld om het kromtrekken van armen en benen tegen te gaan? Veel van deze uitdrukkingen weerspiegelen facetten van ons cultureel, sociaal en economisch erfgoed.”

Betekenis

Dat geldt volgens hem ook voor talrijke zegswijzen zijn ontleend aan de uitoefening van historische ambachten en beroepen zoals ‘iets te verhakstukken hebben’, ‘stoom afblazen’, ‘bomvol zitten’ en ‘tussen hamer en aambeeld’. “Deze uitdrukkingen zijn dikwijls ontstaan vanuit een praktische werkelijkheid van het dagelijks leven, maar hebben later een overdrachtelijke betekenis gekregen. Daardoor is de oorspronkelijke betekenis vaak niet meer bekend.”

Stadswandeling

Tijdens de stadwandeling vertelt Buist tientallen Nederlandse overdrachtelijke zegswijzen die zijn ontleend aan historische beroepen en voert ze terug naar hun oorspronkelijke betekenis. Ook laat hij diverse sporen van verdwenen en verdwijnende ambachten in het straatbeeld van Zwolle zien.

De beroepstaalsafari duurt twee uur en vertrekt om 13.30 uur voor het Zwols Balletjeshuis aan het Grote Kerkplein 13. De kosten bedragen 10 euro per persoon, inclusief een boekje over Zwolse volksverhalen. Aanmelden kan via e-mail buistg@ziggo.nl of telefonisch: 06-510 85 948.