Afbeelding

Zwolse balkonconcerten: een positief geluid in de stad

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Zwolle - Een glimlach toveren op het gezicht van Zwollenaren in deze zware tijd. Geluksmomentjes. Dat is wat klassieke muziekliefhebber Frans Landstra beoogt met de weekendconcerten vanaf zijn balkon in hartje Zwolle. De musici die hij uitnodigt, brengen letterlijk een positief geluid in de stad. De buurt kijkt inmiddels reikhalzend uit naar de komende concerten in de Ter Perwijkstraat.

Idyllisch straatsfeertje

In het warme licht van een heater tussen de openslaande balkondeuren, traden de afgelopen weekenden al een violist, een cellist, een trompettist en een saxofonist op. Landstra, verrast door de grote belangstelling: “Net vóór vier uur ’s middags druppelen zo’n 30 buren en belangstellenden al naar buiten voor een plekje op straat. Vaak met een gezellig glas in de hand en keurig op anderhalve meter afstand. Net als in een concertzaal is de spanning voor wat hen te wachten staat voelbaar, om kippenvel van te krijgen. Het straatbeeld afgelopen weekend met de namiddagzon in de sneeuw was werkelijk idyllisch.”

Hart voor musici

De rellen in Zwolle enkele weken geleden, en de aankondiging van verlenging van de lockdown, waren aanleiding voor Zwollenaar Frans Landstra een letterlijk positief geluid te laten horen: “Muziek doet iets met de mens, het brengt je in een andere gemoedstoestand, het verbindt en verlicht. Toekomstmuziek is wat we nu nodig hebben.” Naast het fêteren van de buurt, heeft Landstra hart voor alle musici die al bijna een jaar lang niet optreden. “Artiesten willen spélen. Interactie met hun publiek. Door hen in te huren voor de balkonconcerten, hoop ik ook hen een klein beetje tegemoet te komen.”

Jong klassiek talent

Met de Italiaanse balkontaferelen afgelopen zomer in zijn achterhoofd ontstond het plan de concerten te organiseren. Landstra benaderde zowel musici via zijn kennissenkring als Loes Visser, artistiek leider van het Zwolse Britten Jeugd Strijkorkest, voor jong talent. “Geweldig hoe enthousiast de reacties waren.  Binnen een dag stond de eerste reeks concerten gepland.” Diverse Britteners en oud-Britteners zullen de komende zaterdagen en zondagen soleren vanaf eenhoog in de Ter Perwijkstraat.

Toekomstmuziek

“Niet alleen het publiek is enorm enthousiast, ook artiesten kloppen nu spontaan bij mij aan”, vertelt Landstra, “Deze week stonden twee danseressen op de stoep die heil zagen op mijn iele podium. Ook meldde zich een kwartet dat de stad een deel van de Matthäus Passion wil laten horen. Ik geloof dat ik om tafel moet met mijn beste buren met dezelfde balkonnetjes: toekomstmuziek!” In ieder geval zo lang de lockdown duurt, zet Landstra zijn concerten voor de glimlach in de stad voort. 

Programma Balkonconcerten Ter Perwijk

(Van 16.00 tot 16.30 uur) 

Za 20 februari: Roza Herwig, zang

Zo 21 februari: Anne de Groot, hoorn

Za 27 februari: Bart van de Lint, cello

Zo 28 februari: Jeltje Quirijnen, viool

Za 6 maart Charlotte Kouwe, viool

Zo 7 maart Mathilde van der Meije, saxofoon

Za 13 maart Joshua Herwig, cello

Zo 14 maart: Eline Bergsma, viool en zang

Bart van de Lint, cellist bij het Britten Jeugd Strijkorkest geeft op 27 februari een balkonconcert in de Ter Perwijkstraat in Zwolle.