Bert Sluijer is initiatiefnemer van de Zwolse motie.
Bert Sluijer is initiatiefnemer van de Zwolse motie. Foto: Erik Zandink

Gemeenteraad Zwolle gelooft in gastvrijheid Blauwvingers

· leestijd 1 minuut Nieuws

ZWOLLE - De gemeenteraad heeft vorige week unaniem ingestemd met een motie om meer vluchtelingen-statushouders in Zwolse gastgezinnen op te vangen. Met de motie steunt onze gemeenteraad Takecarebnb, een organisatie die bemiddelt tussen statushouders en gastgezinnen.

Op dit moment wachten ongeveer 5.000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning in een asielzoekerscentrum op een woning. Het goede nieuws is dat we hier zelf iets aan kunnen doen door een statushouder tijdelijk te laten logeren. Takecarebnb helpt hierbij door gastgezinnen en vluchtelingen met elkaar in contact te brengen. Nederlanders die zich aanmelden, worden in contact gebracht met een vluchteling. Op deze manier hebben de afgelopen 3 maanden bijna 200 vluchtelingen een tijdelijk huis gevonden.

Het goede voorbeeld

Robert Zaal is directeur van Takecarebnb en geeft zelf het goede voorbeeld. Samen met zijn gezin vangt hij Ali uit Jemen op. Robert vertelt hoe belangrijk dat is om de Nederlandse gebruiken te leren kennen en voor integratie: “Ali vertelde mij dat hij was uitgenodigd voor een borrel, maar dat hij daar niet naartoe wilde gaan. Toen ik hem vroeg waarom, antwoordde hij dat hij geen alcohol drinkt. Ik legde hem uit wat een borrel is, waarop Ali besloot toch te gaan. Het leverde hem een heel gezellige avond op, en meer contact met zijn Nederlandse kennissen”. 

Takecarebnb en gemeenten

Per 1 januari 2022 geldt de Wet inburgering. Dan zijn gemeenten verantwoordelijk voor de inburgering van hun nieuwkomers, dus voor wonen, taal, gezondheid en inburgering. Takecarebnb helpt hierbij en sluit met gemeenten samwerkingsovereenkomsten. Gastgezinnen worden via gemeentelijke kanalen geworven om mensen zoveel mogelijk uit dezelfde gemeente met elkaar te matchen. Robert Zaal: “We merken dat het werkt en we echt gastgezinnen vinden en matches maken in de gemeenten die meedoen”. 

Zwolle en Takecarebnb

In de motie wordt de gemeente Zwolle gevraagd om in gesprek te gaan met Takecarebnb over samenwerking. Hierdoor kunnen Zwolse gastgezinnen een logeerplek aanbieden aan statushouders. De motie werd door SP, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie ingediend en werd unaniem door de Zwolse raad aangenomen. 

Initiatiefnemer

Bert Sluijer is initiatiefnemer van de Zwolse motie. Hij vertelt: “Met name de mens-tot-mens-gedachte achter de Takecarebnb-methode spreekt mij aan. Gewone mensen zoals jij en ik, die een paar maanden in hun huiselijke kring statushouders willen helpen met inburgeren. Het is al moeilijk genoeg om je draai te vinden in een nieuw land en je alle gewoonten, gebruiken en de taal eigen te maken. Waar lukt dat beter dan in een gezin? Gewone Zwolse personen en gezinnen die andere mensen willen helpen. Een ultieme vorm van solidariteit. Gelukkig dachten alle politieke partijen in Zwolle hier net zo over en heeft de wethouder aangegeven hier verder mee aan de slag te gaan.”

Robert Zaal reageert op het besluit van de gemeenteraad: “Dit is voor Takecarebnb goed nieuws. We gaan graag in gesprek met de gemeente. Een toekomstige samenwerking maakt maatwerk mogelijk en zorgt ervoor dat we Zwolse gastgezinnen kunnen koppelen aan statushouders die ook daadwerkelijk met de stad verbonden zijn. En voor inburgering helpt een echt Zwols netwerk natuurlijk enorm”.

Aanmelden kan via info@takecarebnb.org.