Jeroen aan het componeren
Jeroen aan het componeren Foto: Jeroen Bruintjes

‘the creation’ een uniek muziekspektakel door jong en oud

Nieuws Ingezonden

Een jaar geleden was het allemaal nog een stoute droom, maar nu wordt het werkelijkheid. Beginnend componist Jeroen Bruintjes (18) heeft zich een half jaar lang in het zweet gewerkt om het scheppingsverhaal uit Genesis 1 te vertalen naar muzieknoten. Het resultaat is ‘The Creation’ een scheppingsoratorium voor koor en orkest. Opgevoerd door strijkorkest Mirecourt o.l.v. orkestleider Bas Egberts en een selectie van het Greijdanus schoolkoor o.l.v. Jeroen zelf. Wat uniek is aan deze combinatie is het verschil in leeftijd. In totaal zullen 20 oudere muzikanten en 30 jonge zangers op 11 maart in de Zuiderkerk te Zwolle het nooit eerder vertoonde muziekspektakel ter gehore brengen. 

Het proces van schrijven en organiseren was niet gemakkelijk, er zijn al meer dan 230 werkuren aan besteed en er moet nog flink gerepeteerd worden. De oorzaak van het concert ligt bij het profielwerkstuk van Jeroen, dit is een afsluitend onderzoek die examenleerlingen op het voortgezet onderwijs moeten uitvoeren als voorbereiding op het WO of HBO. Jeroen heeft ambitie om de opleiding compositie op het Koninklijk Conservatorium van Den Haag te volgen. ‘The Creation’ zou hiervoor een ultieme voorbereiding kunnen zijn. 

De Engelstalige compositie duurt meer dan een half uur en is voornamelijk gebaseerd op teksten uit The King James Version. Het doel is om een stukje van de complexiteit, verscheidenheid en schoonheid van de schepping in het stuk terug te kunnen zien zodat de luisteraar meer waardering voor natuur en milieu krijgt.