Bregje Vermeylen
Bregje Vermeylen Foto: Benno Wooning

15e Editie Britten Concours trekt veel jong viooltalent

Nieuws Ingezonden

Afgelopen weekeinde (9/10 maart) vond de start van het 15e Britten Concours plaats in het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Uit heel Nederland kwamen 43 violisten in de leeftijd van 10 t/m 18 jaar om op te treden voor de vakjury van professionele violisten en toppedagogen. Zij genoten van het jeugdige elan, de kwaliteit en de enorme inspiratie waarmee werd opgetreden door de deelnemers. Er zijn drie leeftijdscategorieën. In elke leeftijdscategorie werd een 1e, 2e en 3e prijs toegekend. De 1e prijswinnaars krijgen een masterclass van Daniel Rowland op 23 maart a.s. (openbaar) en een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het feestelijke winnaarsconcert op 13 april a.s. in Theater de Spiegel, waar ook de prijzen worden uitgereikt. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.zwolsetheaters.nl.

De 1e prijs in de categorie 10 t/m 12 jaar ging naar Sara Kazama. Ze speelt uitzonderlijk goed voor haar jonge leeftijd (10 jaar)en vertelt echt een verhaal met haar muziek, aldus de vakjury. Ze is een ras performer en een groot muzikaal viooltalent. 

De 13 jarige Quinten de Graaf won de 1e prijs in de categorie 13 t/m 15 jaar. Hij verraste het publiek en de jury met zijn virtuoze, authentieke spel. Hij speelde de Carpathian Rhapsody van de Oekraïense componist Skoryk en de Polonaise van de Poolse componist Wieniawski speels, onbevangen en met een enorme drive. 

De jury roemde violiste Bregje Vermeylen, winnaar van de 1e prijs in de categorie 16 t/m 18 jaar, om haar pure, integere spel en haar boeiende uitvoering van “de Winter” van Piazzolla. Ze zoekt in haar spel de grenzen op en durft te kleuren als een schilder.

Op zaterdag 16 april a.s. vindt ’s middags het Britten Contrabasconcours voor contrabassisten van 10 t/m 19 jaar plaats in de Stadkamer Centrum in Zwolle. Daarmee wordt deze 15e editie van het Britten Concours afgesloten. Volgend jaar in maart is het de beurt aan de cellisten en altviolisten tijdens Britten Concours voor jonge strijkers van 10 t/m 18 jaar uit heel Nederland. Kijk op www.brittenconcours.nl voor meer informatie. 

Quinten de Graaf
Sara Kazama
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden